Неодмінною умовою безпеки Європи є те, що Росія не виграє війну проти України – Макрон

“Стратегічно, якщо ми говоримо, що Україна є умовою нашої безпеки, чи є в нас межі? Ні. І тому ми маємо заслужити довіру, переконати, бути присутніми та продовжувати зусилля”, – сказав Макрон.

Він наголосив, що новою парадигмою є надійний захист європейського континенту. Макрон наголосив, що Європі необхідне відновлення загальної системи безпеки.

“Чи потрібний нам протиракетний щит? Можливо, за рахунок збільшення наших оборонних можливостей і яких саме? Ось чому найближчими місяцями я запрошу всіх наших партнерів реалізувати цю європейську оборонну ініціативу”, – сказав французький президент.

Він також заявив, що у наступне десятиліття існує величезний ризик ослаблення Євросоюзу.

“Ми маємо усвідомлювати той факт, що наша сьогоднішня Європа смертна. Вона може померти, і це залежить тільки від нашого вибору”, – сказав Макрон.

Контекст

В останні місяці Макрон зайняв жорсткішу позицію щодо країни-агресора Росії, заявивши, зокрема, що зробить все необхідне, щоб вона не змогла виграти війну проти України. Reuters. Крім того, французький лідер не виключив, що західні війська можуть вирушити до України.

Про телефонну розмову Лекорню та Шойгу увечері 3 квітня повідомило французьке оборонне відомство. Сторони обговорили теракт у підмосковному Crocus City Hall, і Лекорню поінформував, що Франція не має інформації, що дозволяє встановити зв'язок цього теракту з Україною (про що заявляють у Москві). Також французький міністр “беззастережно” засудив агресивну війну, яку РФ розв'язала в Україні, йшлося у повідомленні.

У російському міноборони ввечері 3 квітня заявили, що телефонна розмова міністрів відбулася “на настійне прохання французької сторони”. У словах Лекорню міноборони РФ виявило нібито “готовність до діалогу щодо України”, проте джерело у французькому уряді заявило Reuters, що МО РФ поширило неправдиву інформацію про позицію Франції.

Previous post тисячі українців незаконно утримуються Росією на окупованих територіях
Next post На фронті загинула журналістка, театрознавець та мінометниця Алла Пушукарчук із позивним Рута