в РФ засудили свідка Єгови

Пожарський районний суд Приморського краю засудив 44-річного свідка Єгови Антона Вірича до шести років та двох місяців колонії загального режиму у справі про організацію діяльності «екстремістської організації» (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ). Про це повідомляє портал «Свідки Єгови в Росії», який висвітлює переслідування адептів цієї конфесії.

Раніше в дебатах державний обвинувач просив призначити Віричу шість із половиною років колонії з обмеженням волі на строк один рік.

За версією слідства, в період з липня 2017 року до березня 2019 року засуджений «організував і очолив організовану злочинну групу», до якої залучили ще пʼять людей. У складі цієї «злочинної групи» Вірич, як ідеться в обвинувальному висновку, «вчиняв активні дії організаційного характеру, спрямовані на продовження діяльності релігійної організації «Свідки Єгови».

Під цими діями чоловіка, як уточнює портал «Свідки Єгови в Росії», слідчі мали на увазі обговорення Біблії з єдиновірцями.

У своєму останньому слові Вірич сказав, що у всіх 15 томах його справи містяться лише домисли та припущення, але немає жодного доказу, що підтверджує те, в чому його звинувачують. Свою провину в судовому засіданні він не визнав.

Вірича затримали в липні 2023 року в місті Ужур Красноярського краю. Під час затримання Вірич, за його словами, дізнався від силовиків, що він проходить обвинуваченим у справі інших свідків Єгови із міста Лучегорська, порушеної в 2021 році. Також йому повідомили про те, що його було оголошено в розшук, а суд обрав йому запобіжний захід – підписку про невиїзд.

Після затримання чоловіка відправили до міста Лучегорська, розташованого за пʼять тисяч кілометрів від Ужура, де суд заарештував його на 30 діб. Через 10 днів Вірича перевели до СІЗО в місті Спаськ-Дальній, де він утримувався до суду.

У 2017 році Верховний суд Росії визнав «Управлінський центр Свідків Єгови в Росії» екстремістською організацією, ліквідував її та заборонив діяльність на території Росії. Після цього всі організації свідків Єгови стали забороненими, а проти їхніх учасників стали порушувати кримінальні справи. Зараз у складеному товариством «Меморіал» списку політвʼязнів, які переслідуються за свою релігію, є 425 осіб.

Previous post США готують найбільший пакет для ЗСУ на $6 млрд із ракетами для винищувачів – Politico | новини України
Next post Передача ATACMS Україні активізувала дискусії до ФРН щодо постачання Києву TAURUS. У Пентагоні сподіваються на зміну позиції Берліна