Передача ATACMS Україні активізувала дискусії до ФРН щодо постачання Києву TAURUS. У Пентагоні сподіваються на зміну позиції Берліна

Напередодні, 23 квітня, канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що його рішення щодо можливості передачі Україні TAURUS “не зміниться”. Він стверджує, що TAURUS можуть використовуватись відповідально лише за участю німецьких військових і що це риса, яку він не хоче перетинати.

“Уперту позицію” Шольца розкритикувала опозиція у Бундестазі. Заступник голови фракції блоку двох консервативних партій Християнсько-демократична спілка / Християнсько-соціальна спілка Йоханн Вадефуль зазначив, що “пора відправити TAURUS, тому що вони схожі на ATACMS, передані США, і дуже потрібні в Україні”.

Він додав, що TAURUS можуть змінити ситуацію – мають більший радіус дії (до 500 км), ніж ATACMS, і здатні досягати своєї мети “дуже витонченим способом”.

У Пентагоні заявили 25 квітня, що питання постачання Україні TAURUS залежить від Німеччини, але з огляду на передачу США ATACMS Києву, а також подібні рішення Франції та Великобританії щодо далекобійних ракет сподіваються, що це “може бути фактором”, щоб переконати Берлін змінити свою думку. .

Контекст

У 2023 році Україна отримала далекобійні ракети від Великобританії та Франції – Storm Shadow та SCALP. У 2023 році США розпочали постачання в Україну ракет ATACMS середньої дальності (летять приблизно на 160 км). Водночас у Києві закликали Вашингтон надати ATACMS дальністю близько 300 км, але США відмовляли.

У лютому 2024 року президент США Джо Байден доручив передати Україні далекобійні ракети ATACMS для використання на своїй території, їх постачання розпочалося у березні, повідомили у Білому домі. За даними ЗМІ, США схвалили передачу Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS.

Україна також неодноразово закликала німецький уряд передати їй далекобійні ракети TAURUS.

Бундестаг ФРН 22 лютого не підтримав ухвали від опозиції про постачання Україні TAURUS, але того ж дня проголосував за рекомендацію коаліції надати Києву далекобійні ракети.

26 лютого Шольц категорично відкинув можливість поставки Україні далекобійних ракет TAURUS. За його словами, якщо Берлін хоче “мати контроль” над поставленим Києву озброєнням, то це можливо лише за участю німецьких військових. “Для мене про це не може бути й мови”, – заявив Шольц.

За даними німецьких ЗМІ, для ефективного використання TAURUS необхідна спеціальна комп'ютерна система, яка має тільки бундесвер. І в Німеччині побоюються, що передавши її Україні, “істотно підірвуть власну обороноздатність”.

Previous post в РФ засудили свідка Єгови
Next post Уют чи затишок — як правильно говорити українською, приклади у реченні