Греція відмовилася передавати Україні Patriot та C-300 – прем'єр-міністр

За словами Міцотакіса, союзники просили Афіни про передачу такого озброєння, проте влада Греції пояснила, чому не може його віддати.

Він наголосив, що системи ППО є “критично важливими” для оборони Греції і не можуть бути поставлені в Україну.

Прем'єр нагадав, що Греція “підтримувала Україну різними способами”, але від початку попередила, що не може залишитися без систем озброєнь, які мають вирішальне значення для можливостей стримування.

22 квітня Financial Times писало, що ЄС та НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію, щоб вони надали Україні системи ППО.

Pronews 23 квітня стверджувало, що Греція надасть Україні Patriot в обмін на гарантії безпеки США.

The Guardian 24 квітня писало, що Греція та Іспанія розглядають можливість постачання Києву Patriot, батареї також є на озброєнні Польщі та Румунії. Іспанія, за інформацією El Pais, відмовила у передачі самого ЗРК, але надасть Україні обмежену кількість ракет до нього.

Контекст

Видання Forbes Україна 2022 року писало, що Греція має один із найбільших арсеналів радянських систем протиповітряної оборони на Заході та боєприпаси до них. Так, на озброєнні країни стоять 12 комплексів С-300, 25 систем “Тор-1М” та 38 установок малого радіусу дії “9К33 Оса”.

Грецьке видання Катимеріні 27 січня повідомило, що держсекретар США Ентоні Блінкен надіслав листа Міцотакісу з пропозицією передати або продати Україні стару радянську зброю в обмін на допомогу Вашингтона на суму $200 млн. Греція, за даними видання, прийняла пропозицію.

Офіційний представник уряду Греції Павлос Маринакіс 5 лютого спростував інформацію про відправку в Україну зенітно-ракетних комплексів С-300 і ракет до них.

Previous post у справі про розстріл поліцейських затримали військового, який допомагав підозрюваним переховуватися
Next post Перший політ Boeing Starliner до МКС заплановано на 6 травня новини України