Польща продовжить захист біженців із України, включаючи чоловіків без паспортів – МВС Польщі

Кервінський запевнив, що Польща продовжить захист для українських біженців, який поки що діє до 30 червня. Ті, хто не має паспортів, підлягатимуть тимчасовому захисту, уточнив міністр.

Він наголосив, що Польща “знайде спосіб, щоб вирішити цю проблему”, і зазначив, що треба діяти “мудро та раціонально”. Кервінський додав, що “всі речі щодо українців у Польщі”, прописані в законах.

За словами міністра, Польща охоронятиме права біженців і “нікому не передасть їх приватних даних”, зокрема Україні.

24 квітня міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов'язаних додому. Він зазначив, що багато поляків обурені, коли бачать молодих українців “у готелях та кафе”, тоді як Польща витрачає багато зусиль, щоб допомогти Україні, що воює.

У Литві також припускають, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку, але механізми, як саме це робити, поки що не готові, заявив 25 квітня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

У той же час, офіційний представник міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль 24 квітня заявив, що рішення Міністерства закордонних справ України тимчасово зупинити надання консульських послуг для громадян – чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, не вплине на статус біженців у Німеччині. .

Контекст

У листопаді 2023 року австрійське видання Exxpress писало з посиланням на дані Євростату, що від початку повномасштабної агресії РФ до Європи виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. При цьому не повідомлялося, скільки серед них батьків трьох і більше дітей чи осіб, які мають інвалідність І-ІІ груп, чи людей, які мають інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку з цього числа складають чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресор РФ.

23 квітня 2024 року стало відомо, що МЗС тимчасово зупинив усі консульські дії для громадян України призовного віку.

У міністерстві уточнили, що консульські послуги відновлять з 18 травня – з урахуванням вимог нового закону про мобілізацію, який того дня набуде чинності. Документ передбачає, що для доступу до консульських послуг у повному обсязі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають оновити дані військового обліку. Механізм, як це зробити з-за кордону, зараз опрацьовують держоргани.

Також 23 квітня Кабмін України заборонив пересилати паспорти військовозобов'язаним чоловікам за кордон.

Previous post Норвегія передала Україні військової допомоги на 85 млн євро
Next post Опришко, Кондратенко чи продюсерський проект Melovin. Хто ховається за образом анонімної співачки Klavdia Petrivna