Канада спільно з Великобританією дадуть Україні понад $2 млн на виробництво дронів

Про рішення сплатити випуск дронів міністр оборони Білл Блер оголосив на 21-му засіданні контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”), у якому взяли участь представники більш ніж 50 країн.

“Це перший випадок, коли Канада робить прямий внесок у виробництво військових безпілотників в Україні, і ця пожертва буде зроблена у співпраці з Великобританією”, – йдеться у повідомленні.

Блер зазначив, що рішення Канади про передачу силам оборони України безпілотників Teledyne FLIR, про яке було оголошено в лютому 2024 року, буде розширено ще на 100 дронів, їхнє постачання розпочнеться у травні.

З урахуванням цього загальний внесок Канади у вигляді безпілотників SkyRanger становитиме 900 одиниць, повідомили у міноборони. Там наголосили, що виконуватимуть усі умови угоди про співпрацю у галузі безпеки між Канадою та Україною у довгостроковій перспективі.

Контекст

Канада послідовно підтримує Україну. З початку 2022 року вона виділила понад 8,9 млрд канадських доларів ($6,586 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу. на сайті уряду країни 24 серпня 2023 року.

У вересні 2023-го прем'єр Канади Джастін Трюдо оголосив про надання Україні ще приблизно $0,5 млрд протягом трьох років, а також повідомив, що Оттава направить інструкторів для навчання українських пілотів та обслуговуючого персоналу на F-16.

24 лютого 2024 року, у другій річниці повномасштабного вторгнення РФ Україна підписала з Канадою угоду у сфері безпеки. Про це поінформував президент України Володимир Зеленський. “Ми з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки між Україною та Канадою. Документ передбачає виділення Канадою в 2024 році більш ніж 3 млрд канадських доларів (понад $2,22 млрд за курсу центробанку Канади) макрофінансової та оборонної допомоги Україні”, – повідомив глава держави.

7 березня Канада приєдналася до “коаліції дронів” для України.

Previous post В Іспанії підтвердили, що нададуть Україні ракети у Patriot | новини України
Next post “Цей розчин випалює всіх шкідників, лишайники та грибки”. Садівник назвав три компоненти для ефективного весняного побілки плодового саду