Європарламент назвав російські вибори фарсом і висловив жаль через позицію Орбана

“Після так званих президентських виборів, проведених Росією 15–17 березня 2024 року, депутати Європарламенту закликають держави – члени ЄС та міжнародне співтовариство не визнавати їхні результати легітимними, оскільки вони пройшли на незаконно окупованих територіях України та всередині Росії. Це не було ні вільним, ні справедливим”, – йдеться у резолюції.

У Європарламенті назвали вибори “фарсом” і зазначили, що вони мали єдину мету – створити видимість електоральної легітимності президента РФ Володимира Путіна, його політики “нещадних внутрішніх репресій” і насамперед агресивної війни проти України.

У декларації зафіксували жаль, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вирішив “відійти від ЄС та привітав Путіна з його фіктивним переобранням”.

Європарламент закликав держави-члени обмежити відносини з Путіним питаннями, необхідними для регіонального світу, а також гуманітарними цілями та правами людини, такими як обмін полоненими, повернення депортованих з України дітей чи заклики до звільнення політичних в'язнів.

Резолюцію було прийнято 493 голосами, 11 виступили проти і 18 утрималися.

Контекст

Вибори президента країна-агресор РФ проводила протягом трьох днів з 15 і 17 березня 2024 року, але дострокове голосування у віддалених та важкодоступних регіонах розпочали ще 25 лютого. Їх проводили і на окупованих Росією територіях України.

Росіянам було запропоновано обирати із чотирьох кандидатів. Це нинішній президент Путін (у РФ спеціально внесли поправки до конституції, щоб він міг знову балотуватися), голова партії ЛДПР Леонід Слуцький, віце-спікер Держдуми РФ, член партії “Нові люди” Владислав Даванков, депутат Держдуми від фракції КПРФ Микола Харитонов.

Групі бажаючих балотуватися в президенти Росії у такій нагоді було відмовлено, серед них були умовно антивоєнні та опозиційні постаті.

Previous post хто йде до рекрутингових центрів і чому?
Next post Стендапери влаштували концерт для підняття духу нікопольців