суд заарештував росіян і українця, затриманих за спробу сфотографувати військовий завод

Суд у Албанії 24 серпня наказав взяти під варту двох громадян Росії і одного громадянина України на час розслідування щодо їхніх дій на оборонному підприємстві в Ґрамші, повідомляє албанська служба Радіо Свобода.

Суддя Паджтіме Фетаху погодилася з доводами прокурорів, які просили заарештувати затриманих за звинуваченнями в «зборі секретної інформації військового чи іншого характеру для передачі іноземним силам, який зазіхає на незалежність країни».

У судових документах двоє росіян були ідентифіковані як 25-річний Михайло Зорін і 33-річна Світлана Тимофоєва. Українця ідентифікували як Федора Алпатова, 25 років.

Читайте також: Україна отримала грант в 1 млн євро від Албанії – Мінфін

Їх заарештували всередині або поблизу колишнього військового заводу в Ґрамші, за 80 кілометрів на південь від столиці Тирани. Підозрювані сфотографували підприємство.

Влада заявила, що Зорін, який увійшов на територію заводу, застосував перцевий балончик проти двох військових охоронців, які намагалися його схопити. Тимофоева і Алпатов були затримані біля комплексу.

Поліція повідомила, що вилучила їхній автомобіль, ноутбук, готівку, два дрони та інші докази.

За даними місцевих медіа, троє підозрюваних в’їхали в Албанію з різних прикордонних пунктів, а потім зупинилися біля заводу.

Представник посольства України в Тирані, який був присутній на слуханні, заявив про невинуватість підозрюваного українця, сказавши, що Алпатов був лише водієм росіян.

Читайте також: Розвідка: білоруські спеціалісти ремонтують російські бойові літаки

Тимофоєва, яка користується псевдонімом «Лана Сатор», відома дослідниця міст, яка іноді фотографує всередині суворо військових об’єктів.

У 2012 році вона пробралася на російський ракетний завод і опублікувала кадри зсередини. Вона проживає в Грузії після вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Військовий завод у Ґрамші відкрився в 1962 році для виробництва автоматів АК-47 або автоматів Калашникова. Після падіння комуністичного режиму в 1990 році він припинив виробництво і натомість почав розбирати старі автомати Калашникова та іншу стрілецьку зброю. Також займається ремонтом іншої армійської зброї.

Previous post Військові пояснили звуки вибухів на Чернігівщині збиттям двох російських безпілотників
Next post Підлітка з Бахмута підозрюють у передачі росіянам координат дислокації та бойових позицій ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *