Боррель отримав позицію Ірану по переговорах щодо відновлення ядерної угоди

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель отримав відповідь Ірану щодо можливого відновлення ядерної угоди 2015 року і розіслав її сторонам початкового документу – про це повідомив 2 вересня речник Борреля Петер Стано.

За його словами, наразі країни-учасниці угоди вивчають текст.

«Подальше просування буде – як завжди – обговорюватися з усіма учасниками та Сполученими Штатами», – додав він.

Раніше 2 вересня речник МЗС Ірану Насер Канаані заявив, що надісланий Тегераном текст містить «конструктивний підхід з метою завершення переговорів». Він не повідомив подробиць змісту документу.

Читайте також: У Ірані спалахнули протести через перебої з постачанням води

Державний департамент США підтвердив, що отримав відповідь Ірану через ЄС.

«Ми вивчаємо її і будемо відповідати через ЄС, але, на жаль, вона не конструктивна», – заявив Держдепартамент, також не уточнюючи, що саме містила пропозиція Ірану.

Іран наполягає, що не має наміру розробляти ядерну зброю. Раніше цього тижня міністр закордонних справ Хоссейн Амір-Абдоллахян заявив, що Тегерану потрібні більш сильні гарантії від Вашингтона для відновлення угоди. Він також сказав, що МАГАТЕ має припинити свої «політично мотивовані розслідування» роботи Тегерана в ядерній галузі.

Читайте також: Іран заявляє, що камери МАГАТЕ будуть вимкненими на території країни до укладення нової ядерної угоди

Велика Британія, Китай, Франція, Німеччина та США підписали угоду з Іраном 2015 року. Вона передбачала, що Тегеран обмежить збагачення урану в обмін на зняття ембарго на експорт нафти.

Вихід США за президентства Дональда Трампа в 2018 році призвів до поступової відмови Тегерана від дотримання угоди. У Заходу з’явилися підозри про намагання Ірану збагатити уран, придатний для використання у ядерній зброї.

Previous post Латвія закликала дати Україні більше зброї
Next post Потяг у кольорах українського прапора запустила японська залізниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *