Погані справи. Росія вже купує зброю у КНДР

Погані справи. Росія вже купує зброю у КНДР

Ким – последняя надежда Путина

Антиросійські санкції завдали серйозного удару по російській оборонній галузі та сильно знизили можливості Москви в оснащенні своєї армії.


Думка аналітиків про те, що Росія близька до снарядного голоду та дефіциту зброї підтверджується і даними західних розвідок. Згідно з публікацією New York Times із посиланням на розсекречені нещодавно дані американської розвідки, Росія закупила у КНДР мільйони артилерійських снарядів та ракети ближнього радіусу дії. Точні масштаби військових поставок у статті не наводяться, але у Вашингтоні вважають, що співпраця Москви та Пхеньяну може бути тривалою.


 


Наслідки санкцій


 


Антиросійські санкції завдали серйозного удару по російській оборонній галузі та сильно знизили можливості Москви в оснащенні своєї армії, пише NYT.


 


Нещодавно Володимир Путін особисто домовлявся з іншим своїм союзником – Іраном про постачання дронів. Джерела у Білому домі стверджують, що їхня перша партія прибула до Москви минулого тижня.


 


Іран та Північна Корея самі перебувають під серйозними західними санкціями, і факт звернення за допомогою до цих країн свідчить, що в Росії ситуація ще гірша, вважають у Вашингтоні.


 


“Це демонструє, що російська армія страждає від гострої нестачі забезпечення в Україні, частково спричиненої обмеженнями експорту та імпорту”, – сказав у коментарі агентству Ассошіейтед прес один із височених американських чиновників.


 


“Кремль повинен насторожувати той факт, що йому взагалі доводиться щось купувати у Північної Кореї”, – вважає Мейсон Кларк, голова відділу російської політики в Інституті вивчення війни (ISW).


 


 


Останні союзники


 


Пхеньян підтримав російське вторгнення до України. Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин заявив, що мета покінчити з американською гегемонією виправдовує військові методи з боку Росії.


 


Він визнав незалежність двох проросійських утворень на сході України та пообіцяв зміцнювати дружбу з Москвою.


 


Путін у відповідь запевнив Пхеньян у подальшому розвитку відносин між країнами в різних напрямках, повідомляє північнокорейська преса.


 


Вибір КНДР як джерело боєприпасів виглядає цілком логічним. Справа в тому, що Північна Корея багато десятиліть готується до війни. Власне формально ця війна з Південною Кореєю і не припинялася. При цьому одним із важливих засобів поразки противника у такій війні Пхеньян завжди розглядав саме важку артилерію. Ця артилерія, зокрема, готувалася у разі початку конфлікту завдати потужного удару по столиці Корейської республіки, яка розташована лише за 40 кілометрів від кордону.


 


Усі ці роки КНДР докладала великих зусиль для розробки та модернізації свого артилерійського парку. Це призвело до появи нових потужних знарядь. Нові системи використовують досить екзотичний 170-міліметровий калібр, але в країні є багато артисистем ще радянського виробництва, і для них також мають бути великі запаси 152-міліметрових снарядів, яких потребує і потребуватиме російська армія.


 


Природний процес


 


Снарядний голод, свідченням якого можливо закупівля Росією боєприпасів за кордоном, виник не вчора. Особливість конфлікту в Україні – активне використання артилерії – як ствольної, так і реактивної.


 


Російська армія до останнього часу використовувала свою багаторазову перевагу в артилерії, застосовуючи тактику “вогневого валу” – тобто розчищаючи в наступі шлях піхоті та бронетехніці масованими артобстрілами.


 


Українська армія, яка значно поступається противнику за кількістю гармат і снарядів до них, протиставила цій тактиці точніші та далекобійніші артилерійські системи та високоточні ракети GMLRS, якими почала методично знищувати російські склади боєприпасів. В результаті, за оцінками спостерігачів, останніми тижнями інтенсивність російських обстрілів значно знизилася.


 


Нестачу снарядів певних калібрів у Росії почали відчувати або прогнозувати ще в травні. Міністр оборони Британії Бен Уоллес 11 травня розповів газеті Wall Street Journal, як британські дипломати шукають у різних країнах запаси радянських боєприпасів для України. “Іноді ми стикалися з тим, що росіяни теж шукають у деяких країнах свої запаси, тому що вони у них також швидко закінчуються”, – сказав він.

Previous post ЗСУ не дають армії РФ можливості просуватися – Генштаб
Next post Зеленський заслухав доповідь на засіданні Ставки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *