“Настав ключовий момент”. Нова допомога від США

Вашингтон додатково виділяє майже два мільярди доларів на військову допомогу Україні. Ще понад мільярд піде на зміцнення безпеки українських сусідів.


Президент США Джо Байден схвалив виділення нового пакету військової допомоги Україні на 675 мільйонів доларів, повідомив голова Пентагону Ллойд Остін на зустрічі контактної групи щодо України на американській військовій базі Рамштайн. Пізніше держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув до України з неоголошеним візитом, оголосив про новий пакет військової допомоги обсягом понад два мільярди доларів, призначену Україні та іншим країнам, яким загрожує Росія. Кореспондент.net розповідає подробиці.


 


США бачать успіх ЗСУ на полі бою


Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у четвер, 8 вересня, що американський лідер Джо Байден схвалив додаткову військову допомогу Україні у розмірі 675 мільйонів доларів.


Оголошення було зроблено на зустрічі з високопоставленими представниками союзників на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині, присвяченій підтвердженню їхніх зобов’язань щодо військової підтримки України “у довгостроковій перспективі”. Ця зустріч у Рамштайні стала вже п’ятою від початку повномасштабного вторгнення Росії до України.


“Це вже двадцяте постачання обладнання адміністрацією Байдена із запасів США для України з серпня минулого року”, – зазначив Остін.


За його словами, до цього пакету входять гаубиці, високоточні реактивні снаряди GMLRS, артилерійські боєприпаси, транспортні засоби Humvee, бронемашини швидкої допомоги, протитанкові системи та інші засоби.


Глава Пентагона наголосив, що “у війні настав важливий ключовий момент”, оскільки Збройні сили України розпочали контрнаступ. Остін також сказав, що військова підтримка союзниками України окупається. “Ми бачимо очевидний успіх наших зусиль на полі бою”, – заявив американський міністр оборони.


Пентагон увечері опублікував список озброєнь, які нададуть Україні в рамках пакету військової допомоги на 675 мільйонів доларів:


  • додаткові боєприпаси для HIMARS

  • чотири 105-мм гаубиці та 36 000 105-мм артилерійських снарядів

  • додаткові високошвидкісні протирадарні ракети (HARM)

  • 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV)

  • 1,5 мільйона набоїв до стрілецької зброї

  • понад 5000 протитанкових систем

  • тисяча 155-мм снарядів дистанційних протиброньових мін (RAAM)

  • додаткові гранатомети та стрілецька зброя

  • 50 БМП

  • прилади нічного бачення та інше польове обладнання


 


Вашингтон зосереджен на перемозі України


Пізніше 8 вересня стало відомо, що до Києва з неоголошеним візитом прибув держсекретар США Ентоні Блінкен. У ході візиту він заявив про намір надати додаткові 2,2 мільярди доларів у вигляді довгострокових інвестицій у рамках іноземного військового фінансування для зміцнення безпеки України та її сусідів.


Із цієї суми приблизно один мільярд доларів буде виділено Україні; Інші кошти будуть розподілені між Албанією, Боснією та Герцеговиною, Болгарією, Хорватією, Чеською Республікою, Естонією, Грузією, Грецією, Косово, Латвією, Литвою, Молдовою, Чорногорією, Північною Македонією, Польщею, Румунією, Словаччиною та Словенією.


“Захисники України продовжують мужньо боротися за свободу своєї країни, і президент Байден ясно дав зрозуміти, що ми підтримуватимемо народ України стільки, скільки потрібно”, – сказав Блінкен.


Внаслідок цих заяв загальний обсяг військової допомоги США Україні з моменту початку роботи адміністрації Байдена становитиме приблизно 15,2 мільярда доларів.


“Ми зосереджені на тому, щоб допомогти Україні перемогти у цій війні, і ми надаємо допомогу в безпеці, щоб коли ми дійдемо до того дня, коли перейдемо до переговорів, Україна була у найсильнішій позиції”, – наголосив держсекретар США в Києві.


 


15 мільярдів військової допомоги


Наприкінці серпня Пентагон оголосив про виділення Україні найбільшого з початку війни пакету військової допомоги на суму майже три мільярди доларів. Кошти були виділені в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), яка дає змогу адміністрації Байдена закуповувати зброю у військовій промисловості, а не брати її з існуючих резервів озброєнь.


Напередодні телеканал CNN повідомив, що Пентагон готує план підтримки української армії у середньостроковій та довгостроковій перспективі, зокрема після закінчення війни з Росією. За інформацією джерел CNN, Міноборони США розробляє план спільно з українською стороною.


Очікується, що аналіз буде закінчено найближчими місяцями, після чого його відправлять на схвалення президенту Джо Байдену. У плані серед іншого буде представлено дорожню карту оптимального розвитку ЗСУ на думку Вашингтона.


Тим часом агентство Bloomberg повідомило, що Пентагон секретно направив Україні високоточні артилерійські снаряди Екскалібур з GPS-наведенням. Він може вражати ціль із точністю до двох метрів.


Напередодні у мережі з’явилося відео, на якому видно, що ЗСУ вже використовують Екскалібур.


 


Що Залужний думає про допомогу Заходу


Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та перший заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Михайло Забродський напередодні випустили статтю, в якій описали низку думок про те, як може розвиватися війна з Росією.


“Єдиним шляхом кардинальної зміни ситуації є нанесення ЗСУ протягом 2023 року кількох послідовних, а в ідеальному випадку – одночасних контрударів”, – йдеться у статті.


Для цього Україні потрібне збільшення не лише кількості зброї, а й дальності її дії, а також якості.


“Підготовка наступальної кампанії вимагає створення одного чи кількох оперативно-стратегічних угруповань у складі від 10 до 20 загальновійськових бригад… Це може бути зроблено виключно шляхом заміни основних зразків озброєння на сучасні, що надаються партнерами України, та отримання від них додаткової кількості ракет та боєприпасів , артилерійських систем, ракетних комплексів, засобів РЕБ тощо”, – йдеться у статті.


Зазначається, що найбільш показовою є різниця між українським та російським озброєнням – граничною досяжністю засобів поразки.


“Якщо для ЗС РФ вона становить до двох тисяч кілометрів з урахуванням дальності польоту крилатих ракет повітряного базування, то для ЗСУ вона обмежена 100 кілометрами від дальності польоту ракет і глибини розташування стартових позицій застарілих ОТРК… Поки таке становище зберігатиметься, ця війна може зайняти роки”, – пишуть Залужний та Забродський.


Щоб змінити ситуацію, потрібні не тільки ракети MGM-140B ATACMS Block 1A для HIMARS, але й комплексний підхід до переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації та Військово-морських сил ЗСУ.


“Обговорення має вестися про створення чи нарощування можливостей, а не виключно про кількість озброєння та обладнання для бригад, які плануються до переоснащення. Тільки в цьому випадку можна обговорювати вплив на реальний центр тяжіння РФ у цій війні”, – йдеться у статті.


Оперативні та стратегічні перспективи на 2023 рік для України у разі отримання відповідних коштів виглядатимуть зовсім інакше, ніж сьогодні. Наявність лише самої загрози використання ЗСУ засобів поразки дальньої дії змусять Росію інакше дивитися і на природу, і на хід, і на підсумок війни проти України.


У статті висловлюється думка, що на прийняття рішень, терміни та обсяги надходжень від західних партнерів впливають два суттєві фактори, перший з яких – хибне уявлення про масштаби війни.


“Незважаючи на достатню кількість інформації, сучасному поколінню, світу та європейцям, важко уявити собі в реальності бойові дії у стилі Другої світової війни”, – йдеться у статті.


Другим чинником є ​​безпосередня загроза застосування російськими окупантами тактичної ядерної зброї.


“Бойові дії на території України вже продемонстрували, наскільки РФ нехтує питаннями світової ядерної безпеки. Не можна повністю виключати можливість прямого втягування провідних країн світу в “обмежений” ядерний конфлікт, за яким проглядається перспектива Третьої світової війни”, – йдеться у статті.


Перспективи військової кампанії 2023 року мають розглядатися з урахуванням такої складної та неоднозначної комбінації факторів.


“Лише їх повний та комплексний облік дозволить створити передумови для завдання Україні поразки збройним силам країни-агресора та припинення руйнівної війни всередині Європи”, – завершують статтю Залужний та Забродський.

Previous post Грузія щодня відмовляє у в’їзді десяткам росіян – ЗМІ
Next post Зеленський нагородив Блінкена орденом Ярослава Мудрого ІІ ступеня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *