Православна церква у Латвії стала незалежною від РПЦ

Православна церква у Латвії стала незалежною від РПЦ

Росія втратила свої парафії в Латвії

Ініціатива пов’язана з тим, що Московський Патріархат підтримує правлячий у Росії режим та війну, яку Росія веде проти України.

Сейм Латвії в четвер ухвалив поправки до закону про Латвійську православну церкву, які встановлюють повну її незалежність від будь-якої церковної влади за межами Латвії. Про це у четвер, 8 вересня, повідомляє портал Delfi.


 


Закон встановлює повністю автокефальний статус церкви та передбачає, що її очолює глава церкви, який не залежить від якоїсь церковної влади за межами держави.


 


“З ухваленням закону була зміцнена автономія і незалежність Латвійської православної церкви, що історично існувала”, – сказав Артус Кайміньш, голова комісії з прав людини та громадських справ.


 


Він наголосив, що таке рішення “відповідає інтересам латиського православ’я, всього суспільства та національної безпеки”.


 


В анотації до законопроекту поправок йдеться, що з моменту вторгнення Росії в Україну Російська православна церква як на рівні церковного керівництва, так і на рівні духовенства виправдовує війну, агресію та насильство Росії проти українського народу, прославляє та виправдовує військові злочини, які скоює Росія на території України. 


 


Таким чином Росія втратила на території Латвії 118 церковних парафій.


 


У свою чергу, в РФ відреагували на рішення ЛПЦ відокремитися. Там заявили, що рішення латвійського сейму про надання Латвійській православній церкві незалежності від Російської православної церкви Московського патріархату було продиктовано світською владою і воно порушує церковні закони та саму Конституцію Латвії.


 


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Папа Римський відреагував на смерть королеви Великої Британії
Next post КНДР ухвалила закон про нанесення ядерного удару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *