В Ірані на протестах загинули п’ятеро мітингувальників – ЗМІ

В Ірані на протестах загинули п ятеро мітингувальників - ЗМІ

Фото: Masih Alinejad Twitter

Протести в Ірані спалахнули після смерті жінки, затриманої за хіджаб

Люди вийшли на протест після загадкової смерті жінки, яка була затримана за порушення правил носіння хіджабу.


 

В Ірані п’ятеро людей було вбито під час протестів через загадкову смерть 22-річної Махсі Аміні, яка була затримана правоохоронцями за порушення правил носіння хіджабу. Про це повідомляє Washington Post. 


 


Мітинги через смерть жінки супроводжувалися сутичками з правоохоронцями. Протести розпочалися в день похорону – 16 вересня та охопили кілька міст, включаючи столицю Тегерана.


 


За даними правозахисної організації Hengaw, двох людей було вбито, коли сили безпеки відкрили вогонь по протестувальниках у курдському місті Сакез – рідному місті померлої жінки. Ще двоє загинули у місті Дивандаррех, а п’ята людина – у Деголоні.


 


Влада Ірану загибель протестувальників не підтверджує. Напівофіційне Far News Agency стверджує, що демонстрантів було розігнано поліцією, деяких заарештовано.


Амін померла через кілька днів після того, як її затримали за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що затриману били в автозаку, після чого вона впала в кому, пише BBC.


Правоохоронці стверджують, що у неї стався серцевий напад, але родичі заперечують, що Аміні мала якісь проблеми зі здоров’ям.


 


 


Деякі жінки, які прийшли на похорон вшанувати пам’ять Аміні, знімали хіджаби на знак протесту. Частина людей також пішла з мітингом до місцевої адміністрації, але сили охорони відкрили вогонь по протестувальниках. Іранці повідомляли також, що після появи звісток про смерть заарештованої Аміні у країні раптово почав зникати Інтернет.


 


Носіння чадри, хіджабу або накидки, що закриває руки, є обов’язковим в Ірані після ісламської революції 1979 року. Слідкує за дотриманням правил поліція з моралі.


 

Нагадаємо, на заході Ірану поліція за допомогою сльозогінного газу розігнала акцію протесту, яка відбулася після похорону 22-річної Махси Аміні.


 


 


 


 


 

Previous post AXDRAFT : 202% |
Next post На деокупованій Харківщині виявляють тіла з відрізаними геніталіями – МВС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *