рішення про заборону резервістам виїжджати з Росії не ухвалювали

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що уряд Росії не планує закривати кордони у той час, як десятки тисяч автомобілів із російськими громадянами, переважно чоловіками, їдуть до Грузії, Фінляндії, Казахстану і Монголії після оголошеної президентом РФ Володимиром Путіним часткової мобілізації для підтримки війни проти України.

Відповідаючи на запитання про повідомлення щодо можливого закриття кордонів на пресконференції в Москві 26 вересня, Пєсков сказав: «Мені нічого подібного не відомо».

«На даний момент ніяких рішень щодо цього ухвалено не було», – сказав речник Путіна. При цьому Кремль незадовго до оголошення мобілізації в Росії заперечував, що вона можлива.

Міноборони Росії також заявило, що часткова мобілізація обмежень на пересування громадян не передбачає.

Водночас видання The Bell із посиланням на чотири анонімні джерела в авіаційній галузі повідомило, що прикордонна служба ФСБ Росії отримала списки громадян, що підлягають мобілізації, і не випускає їх із країни.

Тим часом, росіяни продовжують масово залишати країну, деякі місцеві ЗМІ повідомляють, що понад 260 тисяч осіб втекли з моменту, коли Кремль оголосив про часткову мобілізацію 21 вересня.

Виконувач обов’язків голови Міграційного комітету Казахстану полковник Аслан Аталиков 26 вересня заявив, що з 22 вересня різко зросла кількість російських громадян, які в’їжджають до країни.

За його словами, близько 40 тисяч громадян Росії вже виїхали до інших країн, в основному до Узбекистану й Киргизстану, після того, як прибули до Казахстану останніми днями.

Наплив був таким значним у Казахстані, що адміністрація кінотеатру в місті Орал заявила, що дозволить прибулим громадянам Росії використовувати приміщення для тимчасового проживання.

Минулими вихідними колишній президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж опублікував відеозаяву на YouTube, закликавши тувинців, бурятів і калмиків тікати з Росії замість «вбивати українців».

«Я знаю, що з початку цієї кривавої війни найбільше постраждали національні меншини, які живуть у Росії. Дуже постраждали буряти, тувинці, калмики. Їх використовували лише як гарматне м’ясо. Сотні з них поранені, тисячі вбиті. Ми, монголи, зустрінемо вас із відкритими обіймами і серцями», – сказав експрезидент.

Елбегдорж також закликав президента Росії Володимира Путіна негайно припинити війну, заявивши, що Україна має право на існування як вільна країна.

24 і 25 вересня п’ять російських видань незалежно одне від одного повідомили, що влада Росії розглядає можливість закрити кордон для всіх чоловіків призовного віку.

У деяких регіонах Росії мобілізація відбувається в екстреному порядку на тлі паніки місцевого населення. Російська влада заявила про намір мобілізувати 300 тисяч резервістів, але за повідомленнями ЗМІ, реальна цифра може перевищити мільйон людей.

Previous post ФСБ Росії затримала японського консула за “збір секретних даних”
Next post Війна в Україні вплине на світову економіку сильніше, ніж очікувалося – ОЕСР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *