Єврокомісія опублікувала вказівки ЄС щодо видачі віз росіянам

Європейська комісія оприлюднила рекомендації країнам Євросоюзу щодо видачі віз громадянам РФ.


 


Країнам – членам Євросоюзу рекомендується проводити суворішу оцінку заявок росіян на туристичні візи. Передусім це стосується тих документів, які подано із третіх країн. Про це йдеться у рекомендаціях Єврокомісії, повідомляє Європейська правда у п’ятницю, 30 вересня.


 


У ЄК називають такі причини: нова ескалація війни, яку розв’язала Росія, оголошення мобілізації та пов’язаний із цим масовий відтік росіян із країни.


 


Наразі держави-члени мають застосовувати суворий підхід до оцінки обґрунтованості поїздки. Це стосується також громадян Росії, які рятуються від мобілізації.


 


Довгострокові і короткострокові візи


 


Консульства держав – членів ЄС мають розглядати заяву росіян на отримання візи на тривалий час відповідно до національних правил довгострокових віз.


 


Щодо короткострокових віз, консульства мають застосовувати будь-які гуманітарні причини в бік обмеження.


 


Подання заяв росіянами


 


Заяви росіян на візу також розглядатимуть на вимогу того, чи потрапляють вони під категорію “гуманітарних”.


 


Консульствам держав-членів рекомендовано уважно вивчати випадки звернення росіян за короткостроковою візою з-поза меж Росії. Такі правочини потрібно направляти у представництво за місцем проживання у Російської Федерації.


 


Суворий контроль на кордонах


 


Держави – члени ЄС також мають доручити своїм консульствам і прикордонникам проводити підвищений контроль і застосовувати суворий підхід до перегляду віз, уже виданих громадянам РФ.


 


Візовий кодекс визначає, що сама наявність візи не дає автоматичного права на в’їзд у Шенгенську зону, зазначає Єврокомісія.


 


ЄК також закликає держави – члени ЄС посилити безпекову перевірку на зовнішніх кордонах. Також країни ЄС мають скоординувати свої дії, аби уникнути того, що громадянина РФ, якому відмовили у в’їзді на одному кордоні, приняли на іншому.


 

Нагадаємо, низка країн відмовилася видавати візи росіянам, які рятуються від мобілізації. Зокрема, так зробили Чехія, а також Латвія.


 

Previous post Україна подає заявку на вступ до НАТО – Зеленський
Next post Росіяни обстріляли Вовчанськ із артилерії – фото

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *