ООН хоче послабити заходи проти РФ в обмін на експорт зерна з України – ЗМІ

ООН хоче послабити заходи проти РФ в обмін на експорт зерна з України – ЗМІ

Фото: pixabay.com

ООН прагне послабити російську зернову блокаду України

Генсек організації звернувся до Москви із проханням дозволити деякі постачання українського зерна в обмін на заходи з полегшення експорту калійних добрив з Росії та Білорусі.


 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш проводить переговори з Росією, Туреччиною та іншими країнами з метою відкриття експорту українських продуктів в обмін на ослаблення деяких санкцій проти Росії та Білорусі. Про це 16 травня повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на дипломатичні джерела.


 


Зазначається, що Росія заблокувала порти України в Чорному морі, це загрожує глобальним дефіцитом продовольства на світових ринках.


 


За інформацією видання, Гутерреш звернувся до Москви із проханням дозволити деякі постачання українського зерна в обмін на заходи з полегшення експорту калійних добрив з Росії та Білорусі.


 


Як зазначили співрозмовники WSJ, Туреччина висловила готовність брати участь в угоді, зокрема шляхом знищення мін у морі й управління судноплавством.


 


Як відомо, Росія та Білорусь є ключовими постачальниками калійних добрив. Наразі постачання білоруського калію заборонено у зв’язку із західними санкціями.


 


“Війна в Україні також порушила експорт деяких товарів з Росії, і Гутерреш прагне усунути бар’єри, зокрема західні санкції, щоб повернути на ринок більше російського і білоруського калію”, – пише газета.


 


Представники ООН побоюються, що зростання цін і потенційний дефіцит продовольства через війну і блокаду портів в Україні можуть дестабілізувати бідні країни, що залежать від українського зерна, і надалі це призведе до конфліктів.


 


 


 

Previous post В Бучі художниця Іванка Сьолковська робить з кульових отворів квіти – фото
Next post обмін відбудеться після стабілізації стану важкопоранених військових – Верещук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *