Удар у спину США. Саудівська Аравія грає на руку Кремлю?

Удар у спину США. Саудівська Аравія грає на руку Кремлю?

Саудовская Аравия подставила США?

Після рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку нафти партнерство між США та Саудівською Аравією, схоже, переживає кризу, тоді як РФ може поповнювати військовий бюджет за рахунок експорту енергоносіїв.


 


Реакція президента США Джо Байдена була однозначною. Прийняте 5 жовтня рішення ОПЕК+ про зниження у листопаді видобутку нафти на два мільйони барелів на день, що оцінюється приблизно у два відсотки від щоденного світового споживання, стало “розчаруванням”, сказав Байден після цього рішення. І додав, що він вказує на існуючі “проблеми” – маючи на увазі Саудівську Аравію, традиційного союзника США, а також найважливішого члена ОПЕК+.


 


Після цього американський канал CNN процитував представника міністерства фінансів США, який побажав залишитися анонімним, які вважав рішення ОПЕК+ “ворожим актом”. Відреагували на це рішення інші представники американської влади: прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр розкритикувала ОПЕК+ за “союзництво” з Росією. Чак Шумер, лідер фракції демократів у Сенаті США, у своєму “Твіттері” назвав рішення ОПЕК+ “цинічним”.


 


Образа для президента США


 


11 жовтня Білий дім оголосив, що Байден добивається перегляду відносин із Саудівською Аравією. А сам президент в ефірі CNN заявив, що не буде говорити, які кроки він має намір зробити, але пообіцяв, що “наслідки будуть”.


 


При цьому ще зовсім недавно, у липні, Байден відвідав Саудівську Аравію і, незважаючи на попередні побоювання, здавалося, що він був у досить гарному настрої на зустрічі з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом, який кілька років зазнавав міжнародного остракізму після вбивства Хашоггі.


 


Поїздка до країни, яку неодноразово звинувачували у порушенні прав людини, викликала значну критику в США, але для Байдена вона була важливою: американський президент сподівався на збільшення видобутку нафти саудівцями незадовго до проміжних виборів у себе в країні та у розпал енергетичної кризи та конфронтації з Росією. після початку війни в Україні. Проте несподівана заява про скорочення видобутку стала для нього неприємною новиною. Рішення Ер-Ріяда Байден у ситуації може сприйняти тільки як образу. З іншого боку, Володимир Путін, якому експорт нафти допомагає поповнювати військовий бюджет, швидше за все, розцінить це як фактичну підтримку Саудівської Аравії та інших країн Перської затоки.


 


За чотири тижні до проміжних виборів в Америці знову почали зростати ціни – обмеження видобутку нафти може ще більше посилити їхнє зростання. А це може значно знизити шанси на успіх демократів Джо Байдена. У Вашингтоні вже підозрюють, що Саудівська Аравія, якій попередник Байдена Дональд Трамп надавав перевагу зовнішньополітичному партнеру, своєю політикою в галузі видобутку нафти може навіть сприяти перемозі республіканців на виборах.


 


Геополітичний поворот у бік РФ?


 


У Байдена курс ОПЕК викликає досаду і з погляду зовнішньої політики України. Заплановане скорочення видобутку нафти знижує ефект від західних санкцій щодо РФ, запроваджених у червні через агресивну війну Росії проти України, – йдеться в першу чергу про ембарго на постачання російської нафти. Очікуване зростання цін на нафту в результаті рішення ОПЕК може забезпечити Росії більше грошей на світовому ринку, ніж вона втрачає через бойкот ЄС.


 


“Очевидно, що тепер Саудівська Аравія рішуче перебуває з іншого боку того, що Вашингтон вважає найважливішою розділовою лінією у світовій політиці”, – написав у своєму блозі політолог та експерт з Близького Сходу Марк Лінч з Університету Джорджа Вашингтона. По один бік тієї лінії, про яку пише Лінч, знаходиться Росія, по інший – Україна та її західні партнери та прихильники. Саудівська Аравія та країни Перської затоки вже й раніше не підтримали західні держави і не стали приєднуватися до санкцій проти Росії. Однак зараз Саудівська Аравія, можливо, навіть здійснила “геополітичний поворот”, пише у своєму “Твіттері” політолог Ульріку Франку з Європейської ради з міжнародних відносин.


 


Білал Сааб, директор програми з оборони та безпеки вашингтонського Інституту Близького Сходу (MEI), в інтерв’ю DW висловився обережніше. Тепер Росія, безумовно, отримуватиме вищі доходи від продажу нафти, зазначає він, “і це, звичайно, не сприятиме тому, щоб уповільнити російські військові дії проти України”.


 


Саудівська Аравія виправдовується


 


Саудівська Аравія, у свою чергу, намагається применшити значення рішення ОПЕК+ та виправдати його з погляду економічної політики. “Нафта не є ані зброєю, ані бойовим літаком, ані танком, з якого можна стріляти”, – заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр в інтерв’ю американській телекомпанії Fox News.

Previous post системи ППО доставлять до України настільки швидко, наскільки це фізично можливо
Next post «Рамштайн-6». Зеленський назвав зустріч «доволі продуктивною»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *