США нададуть Румунії $3 млрд для будівництва двох ядерних реакторів

США нададуть Румунії $3 млрд для будівництва двох ядерних реакторів

Фото: Wikipedia

У Румунії побудують два ядерні реактори

Будівництво реакторів у Чорнаводі має розпочатися у березні/квітні 2023 року і, як очікується, буде завершено у 2030 році.


Румунія отримає $3 млрд від США для будівництва двох ядерних реакторів. Про це заявив прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке, повідомляє Euractiv.


Фінансування буде надано Експортно-імпортним банком (EXIM), що базується у Вашингтоні, що дозволить Румунії покрити “близько третини суми, необхідної для будівництва двох реакторів” на АЕС у Чорнаводі.


За словами Чуке, решту необхідного фінансування буде отримано за рахунок інших джерел фінансування.


Зазначається, що Чорнавода – єдина атомна електростанція в Румунії, побудована за канадською технологією та працює з 1990-х років. Два реактори загальною потужністю 1400 МВт покривають приблизно п’яту частину потреби країни в електроенергії.


Будівництво двох додаткових ядерних реакторів у Чорнаводі має розпочатися у березні/квітні 2023 року і, як очікується, буде завершено у 2030 році.


Як повідомляється, шість європейських компаній – GDF Suez, Iberdrola, CEZ, RWE, Enel та ArcelorMittal – спочатку взяли на себе зобов’язання щодо проекту в 2008 році, перш ніж вийти з нього одна за одною через невизначеність. Бухарест також розірвав угоду про фінансування з групою China General Nuclear Power Corporation (CGN) у 2020 році на тлі недовіри до китайських інвестицій у Європі.


Раніше повідомлялося, що Польща домовилася про будівництво своєї першої АЕС із американською електротехнічною компанією Westinghouse.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post ВВП України впаде ще більше через постійні відключення електроенергії – Свириденко
Next post Румунія отримає від США кредит на розширення атомної енергетики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *