В Одеській міськраді підтримали демонтаж пам’ятника Катерині II

В Одеській міськраді підтримали проєкт рішення про демонтаж та перенесення пам’ятника Катерині II.

«На засіданні виконавчого комітету Одеської міської ради членами виконкому підтримано проєкт рішення про демонтаж та перенесення пам’ятника «Засновникам Одеси», – йдеться у повідомленні міськради.

В Одесі пройшло голосування щодо пам’ятника Засновникам Одеси (Катерині II). Як повідомив мер міста Геннадій Труханов, більшість одеситів, що проголосували, підтримали ідею демонтажу пам’ятника.

В українських містах залишається велика кількість памʼятників, повʼязаних з історією Російської імперії. Зокрема, в Одесі далі існує памʼятник цариці Катерині Другій, причетної до знищення Гетьманщини і Січі та запровадження кріпацтва в Україні.

Читайте також: «Маркер русского мира»: що буде з пам’ятником Катерині Другій в Одесі?

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін, виступаючи на Валдайському форумі 27 жовтня, повторив російський міф про Катерину ІІ як «засновницю Одеси», заявивши, що «націоналісти не наважуються» знести її монумент у місті. Також він фактично заперечив суверенітет України.

Історики кажуть, що Одеса насправді була заснована ще на початку 15-го століття за часів Великого Князівства Литовського (ВКЛ). Монумент, про який згадав Путін, називається пам’ятником «засновникам Одеси», а не Катерині як такій, хоча саме її кам’яна статуя є центральною фігурою монумента.

Одеська міська рада 28 вересня не зібрала достатньої кількості голосів, щоб перенести цей пам’ятник до музею.

Previous post Сумарний термін засудження кримських вʼязнів Кремля ниближається до 1300 років ­– МЗС України
Next post У Росії порушили справу проти опозиціонера Ахмеда Закаєва – за формування батальйону в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *