«Їх не можна купити в супермаркеті» – Кулеба про головну проблему з постачанням ППО

Систему протиповітряної оборони без заміни не може зняти з бойового чергування жодна країна, і саме через це затримується надання таких систем Україні, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 30 листопада в Бухаресті після зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств країн НАТО.

«Проблема з ППО в тому, що їх не можна, умовно кажучи, купити в супермаркеті, або прийти на склад і сказати – оце, оце й оце забираєм. Вони всі розписані, в них у всіх є призначення, більшість із них уже охороняють якісь частки простору тих чи інших країн. Тому, якщо йдеться, наприклад, про те, щоби дістати якісь системи на кшталт Hawk (зняті з бойового чергування у США системи ППО, вони перебувають на зберіганні – ред.), переобладнати їх і трошки модернізувати, – це час. Бажання і готовність робити це є, але – це час», – вказав український міністр.

Кулеба також відзначив, що «окреме питання, де набагато більший є прогрес, – це ракети для систем ППО».

«При такій кількості російських атак нам потрібно дуже багато ракет. Тому все це в роботі, й була така дуже робоча атмосфера – говорили про конкретні системи, про конкретну кількість ракет – хто, де, коли. Трохи на перший погляд виглядає як технічна дискусія для міністрів, але для нас немає технічної дискусії, коли йдеться про безпеку України та українців», – наголосив очільник зовнішньополітичного відомства.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 30 листопада в Бухаресті назвав «варварством» і «жорстоким поводженням» з боку президента Росії Володимира Путіна ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України. Держсекретар додав, що Сполучені Штати підтримують «необхідність справедливого і міцного миру» в Україні, але удари Москви показують, що вона не зацікавлена в досягненні цієї мети.

Росія завдала чергового масованого ракетного удару 23 листопада по Києву та інших українських населених пунктах.

Читайте також: США виділять Україні 53 мільйони доларів на обладнання для електромережі

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, російських ударів зазнали житлові будинки, ТЕЦ та підстанції у Києві, Київській, Вінницькій, Львівській та Запорізькій областях.

Москва, попри численні свідчення, заперечує цілеспрямовані атаки на цивільних.

Previous post правоохоронці ексгумували на деокупованій Херсонщині тіла семи цивільних
Next post ДБР повідомило про підозру заступнику голови Держдуми Росії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *