Лідер угорського Йоббіка вибачився перед Україною

Лідер угорського Йоббіка вибачився перед Україною

Глава угорського “Йоббіка” їздив спостерігачем на “вибори” до так званої “ДНР”

Угорський політик стверджує, що не розумів прихованих намірів Росії та надто захопився пошуком союзників, а тепер подібного не повторив би.


Лідер ультраправої угорської партії “Йоббік” Мартон Дьондьоші, якому у 2015 році заборонили в’їзд в Україну після того, як він поїхав в якості “спостерігача” на псевдовибори в окупованій частині Донецької області, вибачився за цей візит. Про це в суботу, 3 грудня, повідомляє “Європейська правда”.


В інтерв’ю виданню він пояснив свою співпрацю з Росією у середині 2010-х років пошуками союзників, як б опікувалися проблемами національних менших в Україні, адже для нього було важливим забезпечити права угорської меншини. “Я захищав їх, коли я виступав проти України в той час. І, на жаль, визнаю, робив це у співпраці з Росією. Зараз я би вже не зробив цього. Не поїхав би до Донбасу, бо вже розумію наслідки та приховані наміри Росії, коли вона нас підтримала. Це було занадто. Я би цього ніколи не зробив тепер і я перепрошую за це”, – сказав політик.


Він запевнив, що сьогодні повністю підтримує Київ, зауваживши, що у війні, розв’язаній Росією, Україну захищають також і угорці з нацменшини. “Коли вони воюють за Україну – вони також воюють за свою батьківщину, Закарпаття, звідки вони походять, де вони народилися. І вони хочуть, щоб Україна була прозахідною, європейською, і вони хочуть жити у вільній демократичній і суверенній Україні” – наголосив політик.


Угорці “загубилися”


На думку Дьондьоші, сьогодні дуже дивною виглядає позиція тих угорців, які не підтримують Україну у війні, особливо зважаючи на власний досвід країни.


“Я, як угорець, в шоці, що половина угорського населення “загубилася” в цьому питанні. Я вважаю, що паралель з 1956 роком (революцією в Угорщині, придушеною СРСР. – Ред.) і тим, що відбувається в Україні зараз – очевидна”, – наголосив він.


Політик, зокрема, розкритикував позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який просуває “московські наративи” стосовно неефективності санкцій, які Європейський Союз запроваджує проти РФ за війну в Україні. Водночас політик зауважив, що регулярна публічна критика санкцій та підтримки України, не зважає Орбану голосувати за їхнє ухвалення.


Скандальний “Йоббік”


Створена на початку 2000-х, до початку 2010-х партія “Йоббік” отримала репутацію праворадикальної, а подекуди її навіть звинувачували в расизмі та антисемітизмі. Вона була засновницею “Альянсу європейських національних рухів”, до якого ввійшли ультранаціоналістичні та праворадикальні партії з країн Європейського Союзу.


Найбільша популярність партії припала на 2010-ті роки, коли вона стабільно набирала біля 20 відсотків голосів на парламентських виборах. Водночас у цей же період представники партії потрапили в низку скандалів. Зокрема, вони відзначалися неоднозначними заявами щодо статусу угорської меншини в Україні, та навіть озвучували ідею автономії Закарпаття, відвідували Крим і Донбас після окупації Росією.


У 2015 році Європейський парламент позбавив недоторканості депутата від “Йоббіка” Белу Ковача через підозри в шпигунстві проти інститутів ЄС на користь Росії. Прокуратура Угорщини висунула йому звинувачення в грудні 2017 року, а в вересні 2022 року – він був засуджений до п’яти років ув’язнення умовно. За даними ЗМІ, зараз він переховується в Москві.


Джерело: Українська служба DW


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post ЗСУ підняли перший прапор України на лівому березі Херсонської області
Next post Макрон планує поговорити з Путіним про ЗАЕС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *