Північна Македонія позбавляє громадянства Олександра Онищенка, якого розшукують в Україні

Кабінет міністрів Північної Македонії доручив Міністерству закордонних справ невідкладно скасувати громадянство, яке було надано колишньому депутатові Верховної Ради України Олександру Онищенку, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Онищенко, який має й громадянство Російської Федерації, став громадянином балканської країни після пропозиції її Федерації кінного спорту.

Пропозицію без будь-якої перевірки підтримали Агенція національної безпеки (АНБ) й Міністерство закордонних справ. Керівник АНБ Віктор Димовські в ході парламентських слухань з цього приводу у всьому звинуватив неназваного працівника Агенції, який «перевищив свої повноваження».

Північномакедонські ЗМІ повідомляють, що Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти Онищенка через те, що він є «членом російської мережі для впливу на американські президентські вибори, що відбулися 2020 року».

Невідомо, де наразі перебуває Онищенко. У листопаді він в інтерв’ю північномакедонським ЗМІ заявив, що перебуває в Дубаї і що проти нього не порушили справу ні в США, ні в Україні.

У липні 2018 року НАБУ повідомляло про завершення досудового розслідування щодо Онищенка. За версією слідства, Олександр Онищенко причетний до розкрадання понад 1,6 мільярда гривень з 2013 по 2016 рік. Збитки підприємству «Укргазвидобування» оцінюються в понад 740 мільйонів гривень. У розшуку в Україні Онищенко перебуває з 2016 року.

У листопаді 2019 року німецькі правоохоронці затримали колишнього народного депутата Олександра Онищенка поблизу міста Ольденбург за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Проте Німеччина відмовила Україні в екстрадиції Онищенка.

Previous post БЕБ і СБУ проводять обшуки у банках, причетних до незаконного грального бізнесу
Next post МКІП подаватиме апеляцію через рішення ОАСК щодо будівлі «Квіти України» – заява

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *