Відкрити другий фронт? Навіщо Путін з’їздив до Мінська

Відкрити другий фронт? Навіщо Путін з їздив до Мінська

Путин прилетел к Лукашенко

Так званий президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент РФ Володимир Путін відзначили “результативність” переговорів, які відбулися у понеділок у Мінську.


Олександр Лукашенко – чи не єдиний покірний васал, який залишився у розпорядженні російського диктатора Володимира Путіна. Ні з ким із закордонних лідерів Путін не зустрічається так часто, як із Лукашенком. Але з 2019 року президент РФ жодного разу не їздив до Білорусі, хоча Лукашенко лише за 2022 рік побував у Росії сім разів. У понеділок, 19 грудня, Путін таки прилетів до Мінська, переговори двох делегацій у розширеному складі тривали понад дві з половиною години. Головне, чого від них чекали в Україні – відміна Білорусі до вступу у війну.


 


Новий наступ?


 


У зведенні за 16 грудня аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) припускали, що в ході візиту Путін хоче чинити тиск на президента Білорусі з метою домогтися поступок щодо інтеграції двох країн, а також створення умов нового наступу на Україну. При цьому аналітики ISW вважають дуже малоймовірним те, що Москві вдасться залучити Мінськ до прямих бойових дій проти України.


 


Повідомлення про те, що Путін їде до Мінська вирішувати питання щодо участі Білорусі у військових діях в Україні, слід вважати “дурними та безпідставними”, заявив ще до початку переговорів представник Кремля Дмитро Пєсков.


 


Політологи припускають, що робочий візит Путіна до Мінська – своєрідна демонстрація його прихильності до Лукашенка, який залишився чи не єдиним, кого Москва може назвати надійним союзником.


 


“Якщо говорити про те, що Путін приїжджає до Мінська, щоб схилити Лукашенка до участі у війні, то це якось сумнівно. Він швидше викликав би до себе Лукашенко на килим і там уже тиснув з великою силою, – вважає політолог Валерій Карбалевич.


 


У день візиту Путіна білоруське міноборони оголосило про завершення раптової перевірки бойової та мобілізаційної готовності збройних сил, яка проводилася на доручення Лукашенка з 6 грудня.


 


Боявся летіти


 


Перед тим, як борт Володимира Путіна увійшов до повітряного простору Білорусі, з Москви та Санкт-Петербурга злетіли ще 2 літаки, ймовірно, щоб відвернути увагу від повітряного судна, на якому знаходиться президент країни-агресора.


 


Слідом за Путіним до Мінська прилетів російський урядовий літак Росія, обладнаний вузлом спецзв’язку та спецтехнічними засобами, що дозволяють здійснювати зв’язок із будь-якою точкою світу на маршруті польоту.


 


Військова співпраця


 


У своїх заявах після зустрічі Путін говорив на економічну тематику.


 


“Але загалом, якщо подивитися, що минулого року вже на 30% зростання товарообігу – це конкретні речі. Це робочі місця, заробітні плати для людей. І цього року ми можемо вийти на $40 млрд. – це великий серйозний обсяг”, – сказав диктатор.


 


“Щойно по ходу ми підбили підсумок нашої роботи в широкому складі і виявили, що ми трошки відійшли від урядових питань. Але відшкодували наш борг і обговорили весь комплекс питань білорусько-російських відносин. Соціально-економічних питань… Вечір уже. Натомість всі питання розглянули” . Далі буде легше. Спасибі велике. Я думаю, люди оцінять наші рішення, які ми тут ухвалили на сьогоднішній день і на стратегію”, – додав Лукашенко.


 


Водночас Путін та Лукашенко обговорили спільне виробництво нової військової техніки та підготовку білоруських військових льотчиків росіянами.


 


Путін зазначив, що головування в ОДКБ із 1 січня переходить до Білорусі. Він наголосив, що між РФ і РБ ведеться спільне військове планування, діє російсько-білоруське регіональне угруповання військ, зараз на території Білорусі проводяться заходи бойового злагодження з’єднань та військових частин, “створена та несе бойове чергування єдина система протиповітряної оборони”.


 


“Домовилися і надалі спільно вживати всіх необхідних заходів для надійного забезпечення безпеки двох наших країн. Приділяти пріоритетну увагу підготовці військ, підвищенню їхньої боєздатності, боєздатності та продовжувати практику регулярних спільних навчань та інших заходів оперативної та бойової підготовки. Здійснювати взаємне постачання затребуваних озброєнь та разом займатися виробництвом нової військової техніки. Вважаю за можливе продовжити і реалізацію пропозицій президента Білорусі щодо підготовки екіпажів бойових літаків армії Білорусі, які вже переобладнані для можливого застосування боєприпасів повітряного базування зі спеціальною бойовою частиною”, – заявив Путін.


 


Лукашенко додав, що має занепокоєння щодо ситуації по периметру “союзної держави, в першу чергу, на заході”.

Previous post У Києві світло є у близько 20% населення – гендиректор Yasno
Next post У розвідці розповіли, що може означати зустріч Путіна і Лукашенка в Мінську

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *