Екс-прем’єра Чехії виправдали в справі про шахрайство

Екс-прем єра Чехії виправдали в справі про шахрайство

Фото: dpa

Суд виправдав колишнього прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша (на фото) у справі про шахрайство з субсидіями Європейського Союзу

Виправдувальний вирок суду може допомогти Андрею Бабішу обійняти посаду президента Чехії. Перший тур виборів, на яких він висунув свою кандидатуру, відбудеться 13-14 січня.


Празький суд у понеділок, 9 січня, виправдав колишнього прем’єр-міністра Чехії та кандидата в президенти країни Андрея Бабіша у справі про шахрайство з субсидіями Європейського Союзу на два мільйони доларів, повідомляє Associated Press.

Бабіш, який є не лише політиком, але й великим підприємцем, володіє холдингом Agrofert, до якого входять близько 250 компаній. У 2006 році дочірня фірма Agrofert – Inoba – придбала під Прагою збанкрутіле сільськогосподарське підприємство. На його землі був побудований готель і центр відпочинку “Гніздо лелеки”. На будівництво останнього використали гроші, отримані Inoba від ЄС. Спочатку ці субсидії були призначені для підтримки малих підприємств. Власниками готелю стали родичі Бабіша. В подальшому “Гніздо лелеки” знову увійшло до складу Agrofert. Згодом холдинг повернув дотацію.


Прокурор вимагав для мільярдера покарання у вигляді трьох років умовного ув’язнення та штрафу в розмірі 10 мільйонів чеських крон (близько 440 тисяч доларів. – Ред.). Прокуратура ще може оскаржити рішення суду. Бабіш ніколи не визнав провини і називав справу політично мотивованою.

“Я дуже радий, що у нас є незалежний суд, і суд підтвердив те, що я продовжував казати з самого початку. Що я невинний і не робив нічого протизаконного”, – заявив він після рішення суду.


Шанси на президентство зростають

Бабіш був прем’єром Чехії у 2017-2021 роках і пішов у відставку після того, як очолювана ним центристська популістська партія Акція невдоволених громадян (ANO) програла на парламентських виборах в 2021 році.

За час коли він очолював уряд, в країні неодноразово проходили масові акції протестуз вимогами відставки прем’єра, зокрема через справу про субсидії.

Тепер політик прагне обійняти президентську посаду на виборах, перший тур яких відбудеться 13-14 січня. Позитивне рішення суду може покращити його шанси, зауважує агенція Reuters. Соціологічні опитування свідчать, що його рейтинги близькі до основних суперників – колишнього голови військового комітету НАТО Петера Павла та економістки Дануше Нерудової.

Очікується, що жоден кандидат не отримає необхідної для обрання підтримки в першому турі. Другий раунд виборів президента, до якого увійдуть два кандидати з найбільшою кількістю голосів, імовірно, відбудеться 27-28 січня.


Джерело: Українська служба DW



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post У Мін’юсті повідомили, коли ЄСПЛ оголосить, чи розглядатиме «справу про Донбас» по суті
Next post Соледар «фактично зруйнований», але там залишаються місцеві – речник Східного угруповання ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *