росія збила БПЛА MQ-9 Reaper — Джон Кірбі назвав російського пілота ідіотом

У Штатах не мають жодного поняття, за що росія нагородила свого “воїна”

У США прокоментували нагородження “орденом мужності” російського пілота винищувача Су-27, яким атакували американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем.

Так, координатор Ради нацбезпеки Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі вважає російського пілота ідіотом, а розуміння армією рф слова “хоробрість” — відрізняється від інших, передає Укрінформ.

“Я не знаю іншої армії у світі, інших військово-повітряних сил, які нагороджували б льотчика за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інше розуміння цього”— підкреслив Кірбі.

Зрозуміти логіку росії щодо нагородження військового, що піддав насамперед самого себе необґрунтованому ризику, у Штатах також не змогли.

“Поняття не маю, чому вони нагородили за хоробрість пілота, який наражав на зловмисний ризик себе і майно США, а в кращому випадку — був просто ідіотом”— сказав координатор Ради Нацбезпеки.

Хоча в США не знають точно, чи були навмисними дії російського пілота, але все ж таки факт цієї дії був, і він був зафіксований.

“Ми не знаємо, чи намагався цей пілот навмисно збити дрон чи ні, але він це зробив, і відеодокази були досить переконливими”— підсумував Кірбі.

Варто зазначити, що повітряні інциденти між літаками Росії та НАТО трапляються регулярно, але вперше в історії це закінчилося втратою техніки з однієї зі сторін.

Кількість таких ситуацій, але без втрат, обчислюється десятками після 2014 року. Наприклад, один із найближчих інцидентів стався 15 березня. Винищувачі Німеччини та Великобританії перехопили російський “Іл-78” неподалік повітряного простору Естонії. Ця подія розцінюється як порушення суверенного повітряного простору країн-членів НАТО. Однак Альянс зберігатиме обережність і дотримуватиметься стратегії, яка дозволяє уникнути прямого конфлікту чи війни з Росією, повідомляє DW.

Ще кілька повітряних інцидентів за участю літаків росії та Штатів відбувалися в Сирії. Своєю чергою рф намагалася перевірити готовність НАТО і його здатність реагувати. Однак щоразу, коли росія порушує повітряний простір, Альянс добре підготовлений.

Також у квітні 2014 року в акваторії Охотського моря стався випадок, який назвали “одним із найнебезпечніших за останні десятиліття”. Тоді літаки росії та США знаходилися один від одного на відстані 30 метрів. З боку рф тоді використовувався Су-27.

“Російський літак розгорнувся і “показав своє брюхо” американському екіпажу, щоб вони побачили, що він озброєний ракетами”— сказав американський представник про цю ситуацію.

А у травні 2025 року російський винищувач мало не зіткнувся з американським розвідувальним літаком над Чорним морем.

Нагадаємо, раніше “Телеграф” писав про те, що 14 березня в небі над нейтральними водами російським винищувачем атакували американський розвідувальний БПЛА Reaper MQ-9. Останній у результаті впав у море і затонув. У росії після того, що сталося, намагалися заперечувати свої дії. Однак на опублікованих Пентагоном кадрах добре видно, що саме російський літак здійснив агресивний маневр щодо американського безпілотника.

Previous post Російська авіація, дрони, РСЗВ атакували Сумщину, є жертви – влада
Next post Відмітка для всіх – Twitter Blue став доступним по всьому світу – новини України,