У Берліні, Москві та Тель-Авіві вручено премію “Просвітитель”

У Берліні, Москві та Тель-Авіві ввечері 22 грудня відбулася церемонія вручення премій “Просвітитель”, “Просвітитель.Переклад” та спеціальної нагороди “ПолітПросвіт”. Трансляція велася у ютьюбі видання “Нова Газета.Європа”.

Премії відзначають книги про науку, мистецтво та політику. У номінації “Гуманітарні науки” “Просвітитель” була вручена книзі “Уявний ворог. Іновірці у середньовічній іконографії” Михайла Майзульса. У номінації “Природні та точні науки” – книзі Ольги Філатової “Хмарно, можливі косатки” – про дослідження косаток.

Нагороду “ПолітПросвіт” за кращу книгу, що описує суспільно-політичний процес у Росії, отримала книга Євгенії Лезіної “ХХ століття: опрацювання минулого. Практики перехідного правосуддя та політика пам’яті в колишніх диктатурах. Німеччина, Росія, країни Центральної та Східної Європи.” Книга розповідає про диктатури XX століття та про те, як країни, які пережили цей досвід, організують перехід до нормального життя політичними та правовими інструментами.

Премію за найкращий переклад у галузі гуманітарних наук вручено перекладачці Євгенії Фоменко та редактору Марії Нестеренко. Вони працювали над адаптацією для російського читача роботи Дугласа Сміта “Російська місія. Забута історія про те, як Америка врятувала Радянський Союз від загибелі” про роботу Американської адміністрації допомоги у радянській Росії на початку 1920-х років.

Премію за переклад книги про природничі та точні науки отримали перекладач Євген Понікаров та редактори Павло Плечов та Ірина Борисова за переклад книги Дуга Макдугалла “Навіщо потрібна геологія. Коротка історія минулого та майбутнього нашої планети”.

  • Лауреати премії “Просвітитель” отримають грошову винагороду у розмірі 10 тисяч євро, “Просвітитель.Переклад” та “ПолітПросвіт” – по 5 000 євро.
Previous post У Китаї переповнені крематорії через високу смертність від COVID-19 – Bloomberg (фото, відео)
Next post Дефіцит електрики зріс після ракетної атаки Росії, в ряді областей вже аварійні відключення – Укренерго – новини на УНН