У Молдові відбувся саміт Європейської спільноти: які рішення були прийняті щодо України

Другий саміт Європейської спільноти відбувся сьогодні у Молдові. Лідери понад 40 країн прибули до Кишенева, щоб обговорити безпекові та економічні питання. Прибув на саміт і президент України Володимир Зеленський, який провів кілька двосторонніх зустрічей. Стежив за перебігом подій наш кореспондент Євген Бригар.

Євген Бригар, кореспондент:

Буквально годину тому пролунали останні слова на фінальних пресконференціях другого саміту Європейської спільноти. Його влаштували в невеличкому селищі Булбоака за безпрецедентних заходів безпеки. До України, де триває війна, лічені кілометри. Від Кишинева до місця проведення саміту – дороги перекриті. Небо над Молдовою – закрите. На цілу добу. Для невеличкої країни – це наймасовіший захід, що колись відбувався. І не дивно – за такої великої кількості лідерів європейських країн. А почалася зустріч – зі слів підтримки для України від Верховного представника ЄС Жозепа Борреля.

Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки:

Висловлюю співчуття щодо нової атаки на Київ, під час якої загинули двоє дітей. Це ще один доказ того, що росія продовжує воювати з цивільним населенням. Сподіваюсь, що присутність багатьох європейських лідерів тут, недалеко від українського кордону, відправить меседж, як багато-багато країн, не лише ЄС, а й інших – відстоюють захист міжнародного права, захист людей та збереження суверенітету країн. росії тут немає не через те, що ми її не запросили, а через те що путін і росія виключили себе з європейської спільноти.

І ця подія зокрема вплинула на важливі рішення, які сьогодні ухвалили європейці щодо захисту українського населення зокрема. Говорили й про надання систем “Петріот” для закриття небо над Україною, а ще про тренування пілотів на F-16 і передачу Україні самих винищувачів. Більше про це – у моєму сюжеті.

Саміт Європейської політичної спільноти у Кишиневі – другий за рахунком. Вперше загальний збір лідерів ЄС відбувся у жовтні минулого року в чеській Празі за ініціативи президента Франції, Емануеля Макрона. На цих зустрічах лідери вирішують питання безпеки, енергетичних викликів і врегулювання економіки. Усе – на тлі повномасштабної війни в Україні, яку спричинила росія. Найголовніше, що до дискусії долучилися не лише країни-члени ЄС, а й ті, що лише прагнуть туди потрапити. Сьогодні ж, одна з таких держав – Молдова – приймала саміт.

Майя Санду, Президентка Молдови:

Молдова – не самотня, так само як і наша сусідка Україна, яка понад рік і три місяці з героїзмом і мужністю протистоїть варварській навалі росії. Той факт, що другий саміт Європейської політичної спільноти проходить за 20 кілометрів від кордону з Україною є доказом міцної єдності на європейському континенті.

Першим гостем, якого зустріла президентка Молдови Майя Санду був Володимир Зеленський. Його поява стала сюрпризом для журналістів.

Володимир Зеленський, Президент України:

Що надважливо – це наше спільне майбутнє в ЄС. Україна вже готова бути частиною НАТО. Ми очікуємо, коли Альянс буде готовий запросити Україну до себе в склад. Гарантії безпеки є важливими не лише для України, але і для наших сусідів – Молдови – через російську агресію в Україні й потенційно можливу агресію в іншій частині Європи.

Безпека – одне з ключових питань, які президент підіймав на зустрічі з європейськими колегами. А їх цього дня було чимало. Володимир Зеленський поспілкувався з прем’єр-міністрами Албанії та Північної Македонії, президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, президентом Румунії та британським прем’єром Ріші Сунаком. І чи не кожен з них згадував, що безпека Європи сьогодні – в руках України. Тому сьогодні активно обговорювали посилення повітряної оборони та надання нашим збройним силам винищувачів F-16 і тренування наших пілотів.

Матуеш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі:

Щойно я взяв участь у розмові кількох прем’єр-міністрів із президентом Зеленським щодо підготовки українських пілотів для опанування винищувачів F-16. Ми склали графік цих навчань. Що стосується Patriot, то це дуже хороша система, на жаль, у нас їх дуже мало. Ми нещодавно замовили нові, а термін доставки довгий. На зустрічі я наголосив, наскільки важливо, щоб інші країни, які мають системи Patriot, якомога швидше поділилися ними з Україною, і я можу сказати, що ця зустріч була дуже конструктивною, дуже позитивною.

Володимир Зеленський, Президент України:

В нас багато різних систем, я вдячний всім партнерам, але “Патріоти” – це “Патріоти”. Що стосується коаліції літаків, і тут для нас дуже важливо, щоб голову роль зіграли Сполучені Штати Америки. Якщо ми говоримо про F-16, тому що це все ж таки це їх літаки. І попри те, що наші колеги, наші союзники готові нам допомогати, але все ж таки це Сполучених Штатів літаки. Але сьогодні я почув потужну підтримку великої кількості країн. І що важливо – велику кількість літаків-винищувачів, які, я впевнений, незабаром під лідерством США ми об’єднаємо, і зробимо цю коаліцію.

Досягнути безпеки на європейському континенті без України буде вкрай складно – погоджуються усі лідери. Однак, без вступу до НАТО та ЄС, що є найкращою безпековою гарантією, з часом робити це буде дедалі важче, вважає наш президент. Тож лідери ЄС отримали чіткий сигнал – мир можливий, коли Україна буде повністю інтегрована в безпекову систему Європи.

Previous post Усиновлення в Україні: як пройти процедуру
Next post Закритий притулок у Києві. Затримано чотирьох людей – Офіс генпрокурора – новини України, Політика