У Києві вибухнув газ у багатоповерхівці: що відомо

Трагедія в спальному районі Києва. На Дарниці загинули три людини, ще щонайменше дев’ять отримали поранення. Десятки залишилися без житла. За попередньою версією, у багатоповерхівці стався вибух газу.

Свідки розказують про кілька підривів такої сили, що частково у повітря висадило квартири на двох поверхах. Пожежу гасили понад три роки. З місця подій продовжить Руслан Смєщук.

Столиця, спальний квартал на Лівому березі. Приблизно о пів на четверту ранку мешканці цієї панельки прокинулися від потужного вибуху. Спочатку подумали, що це приліт чергової російської ракети. Люди почали рятуватися. Олександра живе на восьмому поверсі. Саме там відбувся вибух. Потім люди чули ще декілька.

Олександра, жителька будинку:

Після цього почалися крики, бо в моїх сусідів у 2 квартирах повністю заблокувало двері. І я не пам’ятаю, але хтось їх витягнув. Ми намочили якість тряпки, взяли кошти та документи, і почали спускатися. Після того, як ми спустилися, почули ще один вибух. І полум’я перекинулося вже на сусідню квартиру. Після цього ще було 2 вибухи, і полум’я розгоралося.

Пожежа почала розповсюджуватися будинком.

Олександра, жителька будинку:

Сусіди якісь кажуть, що там були газові балони, але ми не знаємо. Але запах газу був конкретний вже після зриву. З 9 поверху кричав чоловік, він якось намагався докричатися про допомогу, але ми не знаємо вижив він чи ні.

Руслан Смєщук, кореспондент:

Деякі жителі – останніх, верхніх поверхів – не зрозуміли, що відбулося. Так вони почули вибух, відчули вибухову хвилю, побачили навіть пожежу. Але не усвідомлювали, що горить саме їхній будинок. І їх з небезпеки виводили вже рятувальники.

Лідія Григорівна, жителька будинку:

Я в цьому будинку живу на 16 поверсі. Як бахнуло, а я тільки заснула. Бо тривогу ж зняли у 3 години ночі, я прилягла і трохи заснула. І воно як бахнуло, то аж підкинуло мене з ліжка. Я вікно відкрила, і полум’я йде, а я з 16 поверху, мені не видно звідки. І тут стук у двері, то пожежники. Кажуть: “Покидайте квартиру, будинок горить”.

Рятувальники та поліція одночасно почали евакуйовувати поранених, надавати їм допомогу, гасити пожежу, а також знайшли перших двох загиблих. Один з них літній чоловік сорок п’ятого року народження. Поліція розпочала слідство за статтею умисне знищення об’єктів ЖКГ.

Олександр Макушенко, пресофіцер ДСНС:

Одразу прибули найближчі пожежно-рятувальні підрозділи. Як виявилось через вибух імовірно газу в 16-поверховому будинку. Було це на 7 та 8 поверсі, зруйновано 4 квартири. А також пошкоджено ще 6 квартир. На жаль, 2 особи загинуло, ще 5 осіб травмовано, а також 18 осіб нам вдалося врятувати. Пожежу на площі 250 квадратних метрів погашено ще о 8 годині, від ДСНС на місці працюють 15 одиниць техніки й 55 рятувальників.

Дмитро Шумейко, т. в. о. начальника ГУНП у м. Києві:

Надалі було проведено повну евакуацію будинку, зафіксовано 5 травмованих осіб, які звернулися за допомогою, яких було госпіталізовано. Поліцією міста Києва розпочато провадження за частиною 2 статті 270. На даний час, на 08:40, пожежа локалізована, відбувається обстеження конструкцій. Бо бачимо рух несучих конструкцій, і треба зрозуміти, як далі працювати з цими конструкціями

Пізніше знайшли тіло ще однієї загиблої жінки. На місці розгорнули намети для постраждалих.

Тарас Логінов, командир загону швидкого реагування Червоного хреста:

Ми були тут о 4 ранку. І ми надаємо допомогу людям й рятувальникам. Ми допомагаємо заряджати телефони, надаємо чай, кофе, холодну воду, якісь снеки, якщо хтось голодний. А також надаємо психологічну допомогу і першу домедичну допомогу.

Під час гасіння пожежі та розбору завалів, рятувальникам вдалося врятувати й домашніх тварин.

Кота врятували.

Наразі на місті працюють слідчі: проводять інженерні та криміналістичні експертизи.

Previous post У МОЗ нагадали, що робити у випадку радіаційної аварії
Next post Кулеба заявив, що реакція світу на підрив Росією Каховської ГЕС завдала великої шкоди – Політика