Потяг Прага-Чоп здійснив перший рейс

Із Праги в Чоп без пересадок за 12 годин. Відсьогодні почав курсувати новий потяг із Закарпаття у Європу. Прямі рейси до Праги тепер ходитимуть щоденно. Укрзалізниця запустила також додаткове сполучення Ужгород-Франківськ-Чернівці, яке забезпечить максимально зручну пересадку пасажирів. Сьогодні з Праги в Чоп приїхало 125 пасажирів. Як добиралися – дивімося.

Це поїзд найбільшого у центральній та східній Європі приватного пасажирсько-залізничного перевізника. Сьогодні вперше приїхав із Праги в Чоп, зупиняючись дорогою у 17 Європейських містах по маршруту. Киянка Оксана сіла на нього в словацькому місті Чадца, там живе з початку великої війни.

Оксана – жителька Києва:

З початку війни я з сином, а наш тато воює. Я їду до мами в гості в Київ, нарешті зробили цей прекрасний рейс. Без пересадок, без нічого ми можемо рівненько додому.

Без пересадок із Праги в Чоп потяг їхав близько 12 годин. І від сьогодні курсуватиме щоденно.

Якоб Свобода – директор “RegioJet”:

Всі наші пасажири можуть придбати квитки на нашому сайті. Також ми працюємо над тим, щоб пасажири, вже незабаром, мали змогу придбати квитки й через сайт Укрзалізниці, а також у квиткових касах. Дякуємо Укрзалізниці, що вони зробили цей проєкт можливим. Ми розраховуємо розширити наше сполучення далі в Закарпатті до Мукачева та Ужгорода.

У потязі 134 місця. 80 сидячих, також 54 місця у спальних купе.

Як бачите, тут у нас 4-місні купе. Є нижні ліжкомісця та верхні. Пасажир може собі розкласти таким способом. Тут, бачите, є білизна, подушки, також покривало.

Поїзд “нічний”. Відправлення з Праги щодня о 21:52, прибуття до Чопа о 10:35. У зворотному напрямку відправлення з Чопа щодня о 17:35, до Праги прибуває о 05:57.Прикордонний та митний контроль на українській стороні здійснюватиметься в міжнародному терміналі вокзалу Чопа, на словацькій стороні – у вагонах поїздів.

Ганна Воробець – начальник відділу організації прикордонного контролю Чопського прикордонного загону:

Пасажири виходять з поїзда та, слідуючи через зал для оформлення, проходять прикордонний контроль, надалі митний. Пасажири проходять контроль швидко, в нас закладено нормативами до 2 хвилин на особу, на прикордонний контроль в митному там іде до 5 хв на особу.

Також під запуск нового міжнародного сполучення Укрзалізниця призначила і новий внутрішній денний поїзд Чернівці-Чоп-Ужгород, розклад руху його підлаштований для комфортної пересадки пасажирів. Анна щойно приїхала потягом з Кошице. І вже поспішає на рейс до Франківська.

Анна – студентка у м. Кошіце, Словаччина:

Було чудово, комфортно, як тільки зайшла, мені дали воду. Ціна нормальна, щось 8 євро за квиток з Кошіце сюди та 418 грн до Івано-Франківська.

Поїзд рухається вузькоколійкою. Наразі вона сполучає Європу тільки із містом Чоп, однак в Укрзалізниці розповідають, вже працюють над цим питанням.

Зіновій Заньків – головний інженер Львівської залізниці:

На фінальному етапі проєкт реконструкції колії між Чопом і Ужгородом. Є ще декілька проєктів, які зв’язані з колією. Це і електрифікація цієї дільниці до Ужгорода. Ми вивчаємо зараз технічні характеристики й прорахунки щодо вузької колії Ужгород 2, 3 на словацьку сторону на Матівці. Економічні прорахунки проводяться щодо з’єднання закарпатського регіону зі Львовом.

Першим рейсом із Праги в Чоп прибуло 125 пасажирів, у зворотному напрямку розкуплені вже всі квитки на сьогодні. Вартість їх до Праги залежить від дня поїздки й у середньому становить близько 1060 грн за сидяче місце або 1700 грн за спальне місце. У вартість входить сніданок та вечеря. Перевізники переконані, рейс матиме неабиякий попит. Працюватимуть і над збільшенням міжнародних сполучень в майбутньому.

Previous post Привітання з днем народження племіннику — вірші, проза та листівки
Next post Ракетна атака Україною: Росія запустила різні типи ракет – Польща підняла авіацію | новини України