Атаки на енергетичну систему: про що свідчить тактика росіян

Цей тиждень почався з масованих обстрілів сходу та півдня України. Більшість атак рашисти спрямували на енергооб’єкти. Тож, багатостраждальний Харків знову на кілька днів згадав, що таке блекаут. Усі підстанції міста були пошкоджені, не працювало метро. Без світла сиділи й в Одесі. Але найгучнішою атакою тижня, безумовно, став удар по ДніпроГЕСу. Як оговтуються міста і чому росіяни саме зараз вирішили повернутися до тактики знищення нашої критичної інфраструктури? До чого готуються, що воліють продемонструвати й кому – з’ясовувала Олена Логінова.

Ворог знову хоче занурити Україну в суцільну темряву. Під потужним ударом російських ракет – об’єкти енергетичної інфраструктури. 22 березня українська енергосистема пережила одну з найбільш руйнівних за два роки великої війни масованих атак. Без світла залишилися сотні тисяч українців.

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Атакована теплова генерація, гідрогенерація по всій Україні. Щобільше, атаковані відповідні магістральні підстанції по всій Україні, безпосередній вплив атак зазнали 12 областей.

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК “Укренерго”:

Проблеми з енергопостачанням частково ще збереглися в Одесі, в Кривому Розі, Хмельницькому, і найгірша ситуація в Харкові.

Харків. Тут пошкоджені всі електропідстанції, значних руйнувань зазнала ТЕЦ-5, яка виробляє електроенергію та тепло для всього міста.

“Мільйонник” пережив блекаут. Зараз діють графіки відключень “6 на 6”. Відновлювальні роботи тривають. Уже запустили метро.

Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації:

Вже ми можемо подати електроенергію вночі всім 100%. Звичайно, що маємо думати над відновленням ТЕЦ-5, але це роки, це не завтра. Це не через місяць і не через два.

Складна ситуація і в Одесі. Ворожі безпілотники пошкодили високовольтну підстанцію. Довелося зупинити роботу котелень і ТЕЦ, ввели графіки відключень. І лише сьогодні зранку їх скасували.

Дмитро Григор’єв, генеральний директор ДТЕК “Одеські електромережі”:

Завдяки теплій погоді, ми зараз проходимо без жодних обмежень, нам допомагає зелена генерація, додає додаткові мегавати.

Залишити без світла росія намагалася і Запоріжжя. У місті, лише внаслідок сьогоднішньої атаки дронами, без електрики майже чотири десятки житлових будинків. Зараз енергетики відновлюють розбиті комунікації.

А це – пошкоджена ДніпроГЕС у Запоріжжі. Тут досі розбирають завали. Станція не працює. Зруйновані вщент і мережі на прифронтових територіях. Без світла там тисячі людей.

Михайло Гаврилов, генеральний директор ПАТ “Запоріжжяобленерго”:

Знеструмленими залишаються близько 30 населених пунктів. На цей час по місту Запоріжжя і контрольованої території Запорізької області ситуація керована, дефіциту потужностей, обмежень потужностей ми не маємо.

Загалом, ситуацію в енергетичній сфері по країні вдалося стабілізувати, – кажуть в Міненерго. До ремонту залучені спеціалісти з усіх регіонів.

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Дефіциту ми не спостерігаємо, щобільше, в нас є можливості імпорту електроенергії, але є питання, безумовно є обмеження, є і мережеві обмеження. Ми консолідуємо зусилля на тих регіонах, які потребують негайної допомоги зараз. І це відповідно, це не тільки. По-перше, це устаткування, обладнання, запасні частини.

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК “Укренерго”:

Ми використовуємо всі наявні можливості для того, щоб подати якомога більший обсяг електроенергії до таких місць як Харків, Одеса, Кривий Ріг і для Харкова, наприклад, ми створили фактично два нові транзити, щоб із сусідніх районів подати електроенергію в місто більше. У нас дуже великі зараз ідуть обсяги імпорту електроенергії з ЄС. Фактично країни ЄС – це імпорт, це дуже важливий чинник нашої енергетичної безпеки зараз.

Навіщо ворог саме зараз, навесні, атакує енергетичну систему, а не взимку, як того очікували? Експерти припускають: серед можливих причин – нестача ракет.

Олексій Гетьман, військовий експерт:

На кінець року у них нараховувалось приблизно 800 ракет всіх типів: і крилатих, і балістичних. Це начебто велика кількість, але тільки “Іскандерів-М” на початок повномасштабної у них було 900, а зараз всіх тільки 800. Це приблизно 15% від того, що у них було на початок повномасштабного вторгнення. Але вони можуть і досі виробляти, і виробляють приблизно до 100 ракет на місяць, тому можна припустити, що за 44 дні, за які не було атак на Україну, атак вглиб країни від лінії фронту, від кордону, їм якраз був потрібен час, щоб ці ракети виготовляти.

Не відкидають фахівці й того, що це могла бути помста росіян за атаки на їхні НПЗ. Але кажуть – ця причина не головна. Найімовірніше, ворог продовжує тиснути психологічно на населення України, а також робити “демонстративні атаки” для країн Заходу.

Михайло Самусь, військовий експерт:

В України зараз дефіцит ракет, дефіцит боєприпасів, можна завдавати ударів і ракетами, і КАБами, і будь-якими засобами. Таким чином війну не виграєш, але створити умови психологічного тиску на Україну і, демонструючи тим же Сполученим Штатам, Європі, що росія має ще великий арсенал інструментів руйнувати Україну.

І питання, яке хвилює найбільше: чи можуть атаки на енергетику свідчити про підготовку росіян до наступу? Про таку імовірність говорять і в Україні, і за кордоном.

Олексій Гетьман, військовий експерт:

Можна припустити, що, якщо на якомусь місті підсилюються їхні артилерійські удари, ракетні удари по енергетиці, по системах зв’язку, по всьому, що підживлює, в тому числі армію, то можна очікувати, що саме на тому напрямку вони спробують робити наступальні дії.

Previous post Річниця звільнення Ірпеня: спогади жителів
Next post Путін не дорахується понад 90 одиниць техніки та 30 артсистем. ЗСУ вибили ще один батальйон | новини України