Макрон запропонував перемир’я на час Олімпійських ігор

О, спорт, ти мир! Але це не точно, якщо вдасться домовитися. Над цим активно працює Президент Франції Еммануель Макрон. Він хоче досягнути глобального перемирʼя під час проведення літніх Олімпійських ігор у Парижі. І вже попросив партнерів вплинути, зокрема, на росію. До кого саме звернувся – Тетяна Логунова розкаже.

Припинити усі війни у світі. Зокрема, в Україні, на Близькому Сході та в Судані. Президент Франції прагне світового перемир’я хоча б на час Олімпійських Ігор. Про свою мету Еммануель Макрон розповів журналістам під час великого інтерв’ю, присвяченого майбутньому спортивному турніру.

Еммануель Макрон, президент Франції:

Ми зробимо все можливе, щоб досягти “олімпійського перемир’я”.

Вплинути на росію, яка у минулому неодноразово порушувала олімпійський мир, президент Франції попросив китайців. Незабаром лідер КНР Сі Цзіньпін буде з візитом у Парижі. Війна росії проти України стане однією з головних тем переговорів в Єлисейському Палаці.

Еммануель Макрон, президент Франції:

Лідер Китаю через кілька тижнів приїде в Париж. Я його попросив допомогти. У 2022 році перед нами теж стояло таке завдання перед зимовими Олімпійськими іграми, які приймав Китай. Тож це також може стати дипломатичним моментом задля миру.

Олімпіада в Парижі стартує 26 липня. Урочиста церемонія закриття запланована на одинадцяте серпня. За олімпійською традицією, перемир’я оголошують не тільки на час проведення самих ігор, але й протягом тижня до та після них.

Перемир’я у світі, безпека на Олімпіаді. У цьому ж інтерв’ю Макрон зізнався, що організатори підготували кілька запасних варіантів відкриття Ігор. Щоб захистити спортсменів та глядачів від можливих терористичних атак. Якщо проведення церемонії на річці Сена виявиться надто ризикованим з погляду безпеки, її можуть в останню хвилину перенести в інше місце.

Еммануель Макрон, президент Франції:

Ми аналізуємо все в режимі реального часу. У нас є варіант проведення церемонії відкриття на площі Трокадеро, біля Ейфелевої вежі. Або на стадіоні “Стад де Франс”.

Прокоментував Макрон і рішення Міжнародного Олімпійського комітету про допуск до змагань спортсменів з росії та білорусі. Французький президент підкреслив, що вони зможуть змагатися лише в особистих стартах та у нейтральному статусі. Тобто, без прапора, гімну та іншої національної символіки. До того ж на Ігри пустять лише тих атлетів, які не підтримують війну в Україні і не перебувають у лавах збройних сил та інших військових формувань росії та білорусі.

Previous post Майже рік без води: як жителі Запоріжжя рятують урожай
Next post білль про допомогу Україні буде винесено на голосування