Майже рік без води: як жителі Запоріжжя рятують урожай

Городина на Запоріжжі під загрозою. Все через відсутність води. Технічна у Кушугумській громаді зникла майже рік тому. Майже одразу після підриву росіянами Каховської ГЕС. Відтоді людям просто нічим поливати власні городи. Як рятують урожай і виживають без централізованого водопостачання? Дивімося.

Ось басейн на 3 куби. Сюди ми іще, пока вода в крані була, понаточували води, щоб можна було набрати, постірать, попить.

Запаси води жителька Кушугумської громади Світлана поповнює, щойно з’являється можливість. Каже, ось такий напір у крані має лише кілька годин на добу. І лише тоді, коли сусіди водою вже не користуються.

Як вода журчить: це дньом, коли люди не набирають воду, тоді у нас такий напор води, а увечері, вранці й вночі її немає.

Жінка запевняє, цю воду використовує для приготування їжі та побуту. Втім у таких умовах ані речі нормально попрати, ані городи полити.

Світлана Пелих, жителька Кушугумської громади:

Постірать, то машинка не включається, вона вибиває, води нема, тільки руками тепер стірать. Набираємо он воду, щоб шото попробувать, хоть квіти он побризкать, постірать та їсти приготовить. Картопля он вилазе, ну, їй важко прориваться, потому шо земля, більше, чим на штик, суха.

Навесні Світлана висадила на грядках не лише овочі, а і ягоди. Але яким буде врожай – і гадки не має. Каже, сонце вже припікає, а поливати городину немає чим.

Світлана Пелих, жителька Кушугумської громади:

Поливати нічим, сонце шпаре, дощів немає, будем укривать тряпками, щоб воно хоч не горіло. У мене сестра із чоловіком, племінник, племінниця, я, мама, тьотя – ми з городини живемо.

Схожа ситуація і в інших господарствах. Технічної води у громаді немає майже рік. Після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС та знищили водосховище, обміліли й місцеві водойми.

Тамара Балика, жителька Кушугумської громади:

Як поки не прорвали дамбу, ще більш-менш, ми ще поливали, а тоді, як прорвалась дамба, вода як ушла, оце повністю оце все буде сухе.

Тетяна Апостолова, жителька Кушугумської громади:

Коли Каховську греблю рашисти розгепали, з неї нічого не залишилось, буквально за 3 дні у нас вся вода зійшла.

Вже майже рік люди як можуть рятують свої врожаї. Адже для більшості місцевих городина – ледь не єдине джерело доходу. Нині проблеми з водою для поливу мають близько трьох тисяч домогосподарств.

Володимир Сосуновський, голова Кушугумської громади:

Ми зараз спільно із громадськими гуманітарними організаціями розробляємо проєкти по можливості робити свердловини, але на сьогодні, ще в період воєнного стану, заборона пробивання свердловин і так далі, тому тут колізія виходить.

Також у громаді розглядають можливість встановлення спеціальних місткостей із питною водою. Не сидять склавши руки й місцеві жителі. Разом із селищною радою намагаються облаштувати насосні станції. Втім, таку можливість мають не всі кооперативи.

Previous post Повстання Штатів, Емі Уайнхаус та Почерк кілера 2024 — Дивитись трейлер українською онлайн
Next post Макрон запропонував перемир’я на час Олімпійських ігор