ПАРЄ закликає передати заморожені активи РФ на відбудову України

Парламентська Асамблея Ради Європи одноголосно cхвалила резолюцію із закликом передати заморожені російські державні активи до нового фонду для відбудови України.

Подробиць схваленої резолюції наразі немає.

Напередодні на відкритті весняної сесії президент ПАРЄ Теодорос Русопулос заявив, що Україні потрібна підтримка, а не просто слова – їй зараз потрібні життєво важливі боєприпаси, які дозволять їй продовжувати захищати себе і захищати найважливіше право з усіх, викладених у Європейській конвенції з прав людини – право людей на життя.

«Ми не повинні вагатися в цей критичний момент підтримати Україну. Я закликаю всі європейські країни подвоїти і потроїти свої зусилля, щоб дозволити Україні дати відсіч загарбнику, відновити контроль над своїми незаконно окупованими територіями та відновити мир на основі справедливості на всій своїй землі», – сказав він.

Читайте також: «Не бачу, що це могло б бути швидко» – євродепутат Кубілюс про надання Києву заморожених активів РФ

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.

Previous post Зеленський хоче ініціювати засідання Ради Україна – НАТО щодо захисту неба
Next post У Байдена різко змінили позицію стосовно ідеї спікера Джонсона про допомогу Україні та Ізраїлю