Громадянам Таджикистану відмовляють у в’їзді до Грузії. Влада ситуацію не коментує

Громадянам Таджикистану з кінця березня відмовляють у в’їзді до Грузії. Про такі випадки повідомляє таджицька служба Радіо Свобода (Радіо Озоді).

Журналіст Анушервон Аріпов 26 березня розповів, що він і ще кілька таджикистанців не змогли в’їхати до Грузії. «Я був із сім’єю – дружиною і двома маленькими дітьми. Ми планували в’їхати до Грузії з метою туризму, але на прикордонному переході «Міжнародний автомобільний пункт пропуску Даріалі» нас не пропустили, довелося повернутися до Владикавказу», – повідомив він. Разом із ним до Грузії не пустили ще вісьмох громадян Таджикистану.

14 квітня редакція отримала відео, на якому понад десять таджикистанців скаржаться на відмову у в’їзді до Грузії. «Я приїхав до Грузії, щоб подати документи до посольства. Я показав весь пакет документів, але мене не пустили», – розповів один із чоловіків на відео. Грузинський прикордонник на запитання громадян Таджикистану щодо причин відмови коротко відповів: «Без коментарів».

Причина, через яку таджикистанцям відмовили у в’їзді на територію Грузії, – невідома. Між двома країнами діє безвізовий режим. В офіційній пресі також не було повідомлень про зміну правил в’їзду до Грузії для громадян Таджикистану. Ця тенденція спостерігається з кінця березня цього року, але влада Таджикистану поки не відреагувала на ситуацію.

Два тижні тому влада Туреччини скасувала безвізовий режим для громадян Таджикистану. Офіційно про причини такого рішення не повідомляли, проте ЗМІ пов’язують це з терактами в Росії й Туреччині, у скоєнні яких підозрюють громадян Таджикистану. У відповідь таджикистанська влада скасувала безвізовий режим для громадян Туреччини.

Теракт у московському «Крокус Сіті Холі» стався 22 березня. Його жертвами, за даними Слідчого комітету РФ, стали 144 людей, 551 – постраждали. Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Російське слідство називає безпосередніми виконавцями атаки чотирьох громадян Таджикистану, ще шестеро таджикистанців і один киргизстанець підозрюються у пособництві тероризму. Всі вони заарештовані та внесені до списку терористів й екстремістів у Росії. 16 квітня стало відомо про арешт ще однієї людини – громадянина Росії і Таджикистану – у справі про фіктивну реєстрацію фігурантів справи про теракт.

Напад у «Крокусі» спровокував антимігрантські й ксенофобні настрої у Росії на всіх рівнях: депутати почали вимагати ввести цифровий контроль за приїжджими, поліцейські – влаштовувати облави. Суди у Росії після тижня таких рейдів видворили сотні мігрантів.

Previous post Медійники вимагають усунути Гуменюк від керівництва комунікаційним напрямком ОК «Південь» – заява
Next post Відповідь на атаку Ірану: Нетаньягу просить список цілей – новини LB.ua