Медійники вимагають усунути Гуменюк від керівництва комунікаційним напрямком ОК «Південь» – заява

Представники українських та іноземних медіа звернулися до Збройних сил України та Міністерства оборони з проханням замінити Наталю Гуменюк, яка очолює об’єднаний координаційний пресцентр Сил оборони півдня, повідомляє Інститут масової інформації.

У заяві до головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, міністра оборони України Рустема Умєрова та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича йдеться про те, що Гуменюк забороняє висвітлювати воєнні злочини Росії в її зоні відповідальності та просять замінити її на «компетентнішу особу».

«Впевнені, що особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів», – йдеться у зверненні.

Також журналісти вимагають забезпечити доступ до районів Херсонщини, оскільки «ці території невиправдано довго блокувалися Наталією Гуменюк, що призвело до непоправних інформаційних наслідків для України».

Заяву підписали об’єднання українських медіа «Медіарух», громадська організація «Детектор медіа», а також близько 100 представників українських та іноземних медіа.

Сама Гуменюк та Оперативне командування «Південь» наразі не коментували звернення медійників.

У вересні 2022 року в інтервʼю «Детектор медіа» Гуменюк, відповідаючи на питання щодо конфліктів з журналістами, відповіла, що «завжди намагається знайти точки дотику», хоча «є випадки, коли журналісти не хочуть сприймати реалії воєнного стану, вимоги військового командування, вважаючи висвітлення (розголос) важливішим за безпекову складову, намагаючись вхопити сенсацію».

У березні 2023 року Міністерство оборони повідомило про зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73, який регулює роботу журналістів під час воєнного стану в Україні. Зокрема, змінилися правила отримання журналістами акредитації та були запроваджені спеціальні зони для перебування представників медіа. У повідомленні МО йшлося, що були враховані рекомендації Національної спілки журналістів України і профільних медійних організацій. Однак представники Медіаруху заявляли, що більшість їхніх пропозицій не врахували.

Previous post Допомога Україні: Байден закликав Конгрес терміново ухвалити рішення
Next post Громадянам Таджикистану відмовляють у в’їзді до Грузії. Влада ситуацію не коментує