Президентка Грузії каже, що накладе вето на закон про «іноагентів»

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила намір накласти вето на закон про «іноагентів», якщо він все-таки буде схвалений.

«Я накладу вето на цей закон, як це роблю щодо інших законів, які суперечать стратегії та рекомендаціям Європейського Союзу», – сказала Зурабішвілі в інтерв’ю виданню ВВС.

Водночас вона додала, що «правляча партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето».

Президентка розкритикувала законопроєкт і наголосила, що він є «копією» ухваленого Росією у 2012 році законодавства про «іноземних агентів».

Раніше, 17 квітня, парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який викликав масові протести в країні.

Документ підтримали 83 депутати, проти не голосував ніхто, пишуть місцеві ЗМІ.

Законопроєкт вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися як «агенти іноземного впливу». Швидше за все, документ буде ухвалено парламентом, контрольованим правлячою партією «Грузинська мрія» та її союзниками, пишуть журналісти.

Опоненти кажуть, що «цей закон завдасть шкоди прагненню Грузії вступити до Європейського Союзу».

Критики порівняли законопроєкт із російським законодавством, що «використовується Кремлем для придушення інакодумства». Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 9 тисяч доларів.

Минулого року документ відкликали після двох днів масових протестів та зіткнень демонстрантів із силовиками.

Previous post засідання Ради Україна-НАТО проведуть у п’ятницю
Next post Навіщо Шольц їздив у Китай – чи зміг він домовитися з Сі Цзіпіном — Ексклюзив ТСН