ПАРЄ назвала Росію диктатурою, а ієрархів РПЦ – спільниками Путіна

Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції назвала Росію за правління Володимира Путіна диктатурою і запропонувала жорсткі заходи проти російської влади. Документ, присвячений загиблому в колонії російському опозиціонеру Олексію Навальному, був ухвалений 17 квітня, а оприлюднений на сайті ПАРЄ сьогодні.

Смерть Навального у резолюції названа вбивством, повну відповідальність за яке несе російська держава. ПАРЄ також закликала запровадити санкції проти близько 50 осіб, які прямо причетні, на думку асамблеї, до переслідування Навального (деякі з них уже присутні у списках санкцій).

«Під владою Володимира Путіна Російська Федерація фактично перетворилася на диктатуру», – йдеться у резолюції. Також стверджується, що режим Володимира Путіна керується «неоімперською ідеологією «русского мира» для виправдання агресії проти сусідніх держав.

ПАРЄ вказує, що важливу роль у зміцненні цієї ідеології відіграють ієрархи Російської православної церкви на чолі з патріархом Кирилом.

«РПЦ, включно з патріархом Кирилом, відстоює ідеологію «русского мира», оголошуючи війну проти України і «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян», закликаючи православних вірян до самопожертви за країну. Асамблея приголомшена таким зловживанням релігією і спотворенням християнської православної традиції режимом Володимира Путіна і його ставлениками в Московському патріархаті» , – йдеться в тексті резолюції.

ПАРЄ закликає ставитися до керівництва РПЦ як до співучасників злочинів режиму Путіна.

Президентські вибори, які відбулися в Росії в березні, названі в резолюції нелегітимними (ще в 2023 році ПАРЄ ухвалила резолюції про невизнання Путіна легітимним президентом).

У документі міститься заклик негайно надати Україні необхідну зброю і боєприпаси, посилити санкції проти Росії, боротися за звільнення або обмін політв’язнів, які перебувають у в’язницях у Росії й Білорусі, використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні й створити міжнародний трибунал для розслідування злочину агресії з боку російського керівництва. Крім іншого, у ПАРЄ заявили, що російські нафтопереробні заводи мають вважатися законними військовими цілями (раніше, зокрема, представники адміністрації США критикували українські удари по цих заводах).

Резолюція також містить заклик до діалогу з демократичними силами Росії й Білорусі, зокрема до призначення спеціального доповідача щодо контактів із ними.

Росію виключили з Ради Європи невдовзі після широкомасштабного вторгнення в Україну в 2022 році і, відповідно, вона не бере участі у роботі ПАРЄ. Резолюції ПАРЄ, по суті, мають рекомендаційний характер: асамблея не має можливості зобов’язати країни – члени Ради Європи виконувати їх.

Previous post Кемерон закликає до «творчого» способу використання заморожених російських активів
Next post “Буря в пустелі” для комах: вчені випробували армію тарганів-кіборгів в польових умовах