Кемерон закликає до «творчого» способу використання заморожених російських активів

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон закликав до «креативності», коментуючи питання використання заморожених російських активів для допомоги Україні.

«Важливо, щоб ми намагалися досягти згоди… Це те, що ми тут обговорюємо. Я не сумніваюся, що ми знайдемо спосіб, але ми маємо бути креативними. Ми повинні бути гнучкими», – заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон.

Ці коментарі з’явилися на тлі зростаючих закликів у США та Європі створити фонд для України з використанням мільярдів російських активів, які заморозив Захід після повномасштабного вторгнення РФ в 2022 році.

Читайте також: Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.

Previous post Кулеба на саміті G7: чи чекати систем ППО Україні
Next post ПАРЄ назвала Росію диктатурою, а ієрархів РПЦ – спільниками Путіна