Дрони на фронті: чому ЗСУ так потрібні безпілотники

Росіяни активно наступають і стримувати їхній натиск дуже складно. Найгарячіший напрямок – Донецький.

Для наших армійців через відчутний дефіцит снарядів, дрони стали чи не основним засобом стримання ворога. Безпілотники вражають бронетехніку й піхоту, яка безперестанно атакує.

Наш воєнкор Ігор Левенок на власні очі бачив, якими зусиллями тримають фронт воїни 28-ї окремої механізованої бригади. Їм потрібне наше плече. Рота ударних безпілотників потребує дронів із нічними камерами. Реквізити для донатів – у матеріалі.

Роль дронів на полі бою: чому ЗСУ потрібні ударні та розвідувальні безпілотники?

З того що я бачу, зараз артилерія вже не боги війни. Зараз боги війни – дрони, бо вони набагато точніше вражають ціль…

Війна, що дуже змінилася! За пів року лише в районі Бахмута до 90% уражень ворожої техніки припадає на дрони.

Дрони заморозили український фронт. Прорив для будь-якої сторони майже неможливий.

Російська окупаційна армія щодня штурмує українські Сили оборони. Нашу піхоту там підтримують пілоти дронів. Вони вражають ворожу техніку та особовий склад.

Роман, військовослужбовець 28-ї бригади, каже, поки за океаном чубляться через постачання Україні допомоги, війна не припиняється ані на мить. Ворог суне піхотою і технікою. Засипає наші позиції авіабомбами. З нашого боку відчувається снарядний голод. І за таких умов дрони стали серйозною перешкодою на шляху у ворога.

Ось так за допомогою старих радянських протитанкових мін хлопці можуть розносити цілі укріпрайони росіян. Вдень пілоти відточують майстерність в умовах потужного вітру. А основна робота відбувається вночі. Роман працює на безпілотному комплексі типу “Вампір”. Росіяни його прозвали “Баба Яга”.

Ігор Левенок, кореспондент:

Взагалі цю техніку розробляли для сільськогосподарських цілей. Ось такий дрон може полити велику територію полів. Але зараз наші військові використовують ці дрони для інших цілей, вони поливають голови окупантів потужними боєприпасами.

Цілком українська розробка. На такий дрон можна причепити до п’ятнадцяти кілограмів вибухівки.

В нас така робота, поки ми бліндаж повністю не знищимо, ми до іншої цілі не переходимо…

Ось результати роботи цього “Вампіра”! Нищиться ворожа техніка. Окупантів вибивають і випалюють. Коли вибухає міна вагою дев’ять кілограмів бліндаж разом з окупантами розлітається на друзки.

Щоправда, як і вся техніка, “Вампіри” на війні також не довговічні. Хлопці кажуть зараз вони фактично тримають фронт завдяки дронам. Попит на такі БпЛА завжди існує.

Роман, пілот БпЛА “Вампір” 28-ї ОМБр імені Лицарів Зимового походу:

На жаль, ці дрони дуже часто збивають, вони є великі, вони є гучні, їх дуже чути й видно. Їх часто збивають і глушать засобами РЕБ. Його не надовго хватає, максимально польотів може бути до ста…

Вони високоточні, здатні наздогнати ворожу техніку, залетіти у маленьку шпарину і завдати нищівного удару.

FPV-дрони, або гвинтокрилі камікадзе. Протягом останнього року російсько-української війни ці дрони тотально змінили картину на полі бою.

Ігор Левенок, кореспондент:

Ось те що українські солдати називають “русорізом”. Коли дрон наближається до окупанта на таку відстань, залишитися живим у нього шансів майже немає…

Росіяни дотепер не полишають спроб лобових атак з допомогою техніки. Це застаріла радянська тактика. Силою броні витіснити супротивника. Ось що буває, коли на полі бою, їм протистоїть кілька розрахунків FPV. Техніка горить. Піхоту добивають.

Анатолій, пілот FPV-дрона 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу:

І вони невеликими групами, точніше одна група з шести-семи чоловік перебігала цю дорогу, і почала займати наші позиції, почався стрілковий бій, і вони зайняли позицію. Дві-три FPV ми туди витратили, і залишилося з тих шести-семи чоловік – двоє-троє, які втекли, а інші – там залишилися. Пряме влучання в противника було…

Хлопці кажуть: ця технологія постійно прогресує і масштабується – застосування FPV-дронів зафіксували вже й уночі.

Максим, другий номер розрахунку FPV 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу:

Штурми й накати бувають, то таке. Але вже тепер увечері, коли FPV перестають працювати. Але вже набирають обертів нічні дрони з тепловізійною камерою, оце буде весело…

Як обійти окупантів у гонитві за цим типом озброєння? Пілоти кажуть, ситуація на передовій вимагає створення серійних боєприпасів для FPV, бо зараз вони виготовляють снаряди вручну.

Олег вивчився на сапера. Це він майже без передиху виготовляє “смерть ворогам”. В хід іде усе що тільки може вибухати. Ось така партія підготовлена на сьогодні. Багато це чи мало? Хлопці завжди відповідають хочеться більше. Адже кількісна перевага у дронах стає стратегічним фактором для досягнення перемоги на полі бою.

Previous post УПЦ МП: Бігус.Інфо розслідували діяльність проросійських агентів – новини LB.ua
Next post Куліба відкрив “дипломатичну таємницю”: Не тільки Нідерланди готові купити Patriot для ЗСУ | новини України