Енерготерор рф: чи є змога уникнути блекауту

Українська енергосистема залучила аварійну допомогу трьох країн. У пікові години відбувалось екстрене постачання електроенергії з Румунії, Польщі та Словаччини. Про це повідомляють у Міністерстві енергетики.

Втім, там сподіваюся не лише на підтримку ззовні, а й на свідомість українців. Є прості правила, виконуючи які, можна суттєво допомогти країні – пережиту найсерйознішу енергетичну кризу. Як велика справа залежить від маленьких дій – знає Михайло Манилюк.

Російські окупанти цілеспрямовано б’ють ракетами та дронами по енергетичних об’єктах України.

Після ворожих атак теплоцентралі втрачають можливість виробляти електроенергію.

Чи здатна вітчизняна енергосистема відновити генерацію після російських обстрілів та як зменшити навантаження на систему?

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова:

Особливо економія потрібна в пікові години навантаження. Люди мають розуміти, що треба менше використовувати прилади.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Потужну хвилю ракетних і дронових ударів по українській енергетиці росія розпочала наприкінці березня. Окупанти не приховували – навмисно гатили по стратегічно-важливих теплоелектроцентралях та станціях. По суті, підтверджуючи свою тактику терору та геноциду. Занурити цілі міста чи навіть регіони у темряву, зруйнувати нашу економіку, залякати населення. Ось чого прагне ворог.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова:

З 22 березня було зруйновано вісімдесят відсотків теплових потужностей, теплових електростанцій. Що найбільш трагічно – це була зруйнована найбільша Гідроелектростанція “Дніпрогес”, це маневрові потужності, які дуже необхідні для того, щоб збалансовувати енергетичну систему.

Тиждень тому російські ракети поцілили по Трипільській ТЕС – одній із найпотужніших в Україні. Одразу після атаки у компанії “Центренерго” заявили, що повністю втратили генерацію електроенергії.

Михайло Манилюк, кореспондент:

За два тижні обстрілів, росія знищила частину енергооб’єктів, які вдалося відремонтувати після попередніх ударів. Як довго доведеться відновлювати їх тепер – енергетики сказати не можуть, лише зазначають: ситуація найгірша за весь час повномасштабної війни. Нині намагаються знайти спеціальне обладнання на світових ринках.

Найскладніша ситуація зараз на Харківщині – це єдиний регіон, де запроваджено графіки аварійних відключень світла. У Кривому Розі, на Дніпропетровщині, діють обмеження для підприємств.

Світлана Гринчук, заступник Міністра енергетики України:

Обстріли є постійними. І навіть, якщо ми намагаємось полагодити, заживити споживачів – наступного дня знову обстріли, і знову всі ці зусилля, на жаль, нівелюються.

Щоб українці не сиділи без світла, енергетики купують електрику в сусідніх держав.

Світлана Гринчук, заступник Міністра енергетики України:

Працює механізм комерційного імпорту. Однак, намагаємося, щоби все ж таки більшу частину часу енергосистема працювала на власних ресурсах. Працюємо над тим, щоби в нас був резерв обладнання для виконання ремонтів.

Зменшити навантаження на енергосистему принаймні у пікові години – зараз також пріоритет, кажуть фахівці. Для споживачів це означає – звести до мінімуму користування електроприладами вранці та ввечері.

Світлана Гринчук, заступник Міністра енергетики України:

Від споживачів також багато чого залежить, в стабільній роботі енергосистеми, і ми завжди просимо працювати тут однією командою.

Режим суворої енергоекономії запровадила вдома родина Киричків з Одещини. Застосовують ось такі маловитратні “нічники”.

А з сьомої до десятої вечора – жодної побутової техніки! Це вже залізне правило. Пральну та сушильну машину вмикають лише вночі. Тим паче, що в будинку встановлений двозонний лічильник.

Тетяна Киричок, жителька села в Одеській області:

В нас вночі трошки дешевша електроенергія, тому я роблю гарно для нашої енергетики та дуже гарно для свого гаманця.

Вуличне освітлення живлять сонячні панелі. А вечеряє родина при свічках – це вже традиція.

Микита Киричок, житель села в Одеській області:

Можемо якось зблизитися, обговорити якісь наші справи, пограти.

Запровадити свій режим заощадження зараз має кожна українська родина, – наголошують енергетики. Інакше – уникнути відключень за графіками не вийде. Особливо, якщо росіяни битимуть по об’єктах української енергосистеми й надалі. А ще – і посадовці, і експерти – радять запастися альтернативними джерелами живлення.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова:

Павербанками потужними, розумними розетками, енергозберігаючими лампами, займатися утепленням приміщень. Якщо десь в приватному секторі – люди можуть застосовувати дизель-генератори, сонячні панелі, разом з системою накопичення електричної енергії, і також займатися заходами енергозбереження, енергоефективності.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Зі свого боку, посадовці найвищого рівня вимагають від міжнародних партнерів надати нам системи Протиповітряної оборони та ракети для них. Адже країна-агресор накопичує нове потужне озброєння. І без захисту неба над Україною – зокрема, над енергетичними об’єктами – вся праця ремонтників може звестися до нуля.

Previous post Головне за четвер, 18 квітня: 40 ворожих атак на Донецькому напрямку, спроби ворога захопити Часів Яр
Next post Директор ЦРУ попередив, що без допомоги США Україна може програти війну до кінця року новини України