Польські фермери припинили блокування на двох пунктах пропуску з Україною – прикордонники

Рух вантажівок на пунктах пропуску «Шегині – Медика» і «Краковець – Корчова» на польсько-українському кордоні відновлений, повідомила вранці 20 квітня Державна прикордонна служба України.

«Сьогодні після 09:00 польські фермери завершили акцію протесту перед цими пунктами пропуску. Оформлення і пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі», – йдеться в повідомленні.

У прикордонслужбі зауважили, що зараз в’їзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують понад 1 700 вантажівок.

Польські фермери заблокували ці пункти 18 квітня, домагаючись зустрічі з премʼєр-міністром Дональдом Туском.

19 квітня посол України в Польщі Василь Зварич звернувся до польських фермерів і попросив припинити блокаду, щоб допомогти Україні вистояти.

Перед цим прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Після саміту Європейської ради в Брюсселі Туск вказав на складне становище, в якому опинилася Україна після останніх російських атак, і закликав «всіх без винятку в Польщі не робити нічого, що може зашкодити Україні».

Блокування вантажного транспорту тривають ще на двох переходах — «Гребенне – Рава-Руська» і «Дорогуськ – Ягодин». 16 квітня польські фермери припинили блокувати пункт пропуску «Долгобичув – Угринів».

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Previous post перевіряється причетність двох військових – ОГП
Next post У Львові врятували захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу