“Очі” нашої піхоти: як працює аеророзвідка бригади НГУ “Хартія”

Понад сотня бойових зіткнень по всій лінії фронту. росіяни намагалися прорвати українську оборони одразу на декількох напрямках. Окупанти атакували неподалік Лиману. В генеральному штабі відзвітували про 13 відбитих атак противника. Вдвічі більше атак на Авдіївському відтинку фронту. Там українським захисникам вдалось відбити 31 атаку. Зупиняють ворога артилерією та ФПВ-дронами. Наш воєнкор Ігор Левенок побував у “чудо-лісі”. Так українські військові називають позиції на Лиманському напрямку. Впродовж сюжету ви побачите QR-код. Це збір для аеророзвідки бригади нацгвардії “Хартія”. Долучайтесь до збору і пам’ятайте: маленьких донатів не буває.

– Я дивлюся, тут всі дерева побиті й посічені осколками? – Це ще квіточки. Бувають такі ситуації, що взагалі нема де сховатися. Прилітають КАБи, прилітають касети.

Лиманський напрямок. Цей ліс армійці називають диво-лісом. Кажуть, хто був, той знає. Диво, якщо звідси виходиш живим.

Іноді здається, що ми попали у фільм про В’єтнам.

Ось, будь ласка, дерево просто скошене. Величезний стовбур. І кожне дерево тут побите і посічене.

Наш провідник Микола – аеророзвідник бригади Національної гвардії “Хартія”. Він – “очі” нашої піхоти. І вдень, і вночі на Східному фронті тисячі квадрокоптерів висять у небі, щоб артилерія та піхотинці мали змогу прицільно бити по окупантах.

Микола, аеророзвідник 13-ї бригади НГУ “Хартія”:

Вони бояться, бояться, що їх накриють, тим паче, що вони знають, що постійно за ними хтось дивиться. А ми тримаємо такий жорсткий темп. Свого роду зробили стіну. Взяли перевагу в небі й не даємо ворогу просуватися, тобто вони мають спроби, але ми ці спроби припиняємо заранше.

Микола каже, кожна велика війна приносить якісь технологічні новинки. Російсько-українська подарувала богу війни дешевий та небезпечний засіб – квадрокоптер. Китайський “Мавік” – його ще називають “весільним” дроном. Має гарну камеру, його розробляли для знімання весільних церемоній.

“Мавіки” – це, можна сказати, мама всіх дронів.

Ну, якщо дадуть добро, будемо робити коригування, тобто наші от такі задачі. Задачі постійно змінюються, тобто ти можеш зробити аеророзвідку, а потім тобі різко скажуть лети в іншу точку, бо суміжники виявили ворожу техніку. І ти вилітаєш, і починаєш коригувати каруселькою роботу артилерії.

Щоб коптер залетів якомога далі у ворожі тили, аеророзвідники намагаються максимально близько підібратися до позицій окупантів. росіяни глушать сигнал дронів. Якщо таке відбувається, розвідник з пташкою втрачає зв’язок. Доводиться розвертати коптер.

Ми залітаємо у свою зону відповідальності. Це плюс-мінус 4-5 кілометрів, але якщо треба, то можемо і далі.

Щоб знайти ціль для нашої піхоти, дрон доводиться розвертати кілька разів. Та зрештою, результат є.

– Схоже, ми бачимо бешку, МТЛБ. – Оце вона? Так-так, ну в принципі, у вас будуть гарні кадри з роботи БПЛА. – А який алгоритм дій зараз? От ви виявили і що далі? – Зараз будемо зв’язуватися з черговим і передавати координати.

З моменту виявлення цілі противника до її знищення – лічені хвилини. За роботу беруться пілоти FPV-дронів. Завдають удар по ворогу після інформації від аеророзвідників. Наразі дрони – серед головних засобів ведення війни. Та за понад два роки повномасштабної війни ворог навчився їм протидіяти. Отже, втрати є. Тому й збори коштів ніколи не припиняються.

У такі моменти ти розумієш, наскільки важливою є робота ось таких хлопців. От саме вони зараз стримують фронт і саме вони зараз стримують наступ ворога. Втрачаємо дрони, але стараємося їх купити і за свій кошт. От тільки багато за власні кошти ти не купиш, тим паче, щоб працювати для цілої бригади. Тому пам’ятайте, люди добрі, малих донатів не буває, допомагайте цим хлопцям.

Previous post На Сумщині триває розмінування лісів
Next post Юлія Єфімова хоче виступити на Олімпіаді в Парижі, але боїться реакції влади Росії