Прорив у Конгресі: що і коли отримає Україна від США

День Х для України. Сьогодні Сенат має розглянути законопроєкт про допомогу Україні.  Тож, які прогнози щодо фінального голосування й самих військових поставок? Проаналізував наш спеціальний кореспондент у Сполучених Штатах Дмитро Анопченко.

Як повідомляє Білий дім, Джо Байден сказав Зеленському, що зброя буде виділена як тільки Сенат проголосує за затвердження українського пакета. Процитую: “Байден одразу підпише закон, а його адміністрація у найкоротші терміни вимагатиме нового великого пакета військової допомоги для посилення позицій України на полі бою і забезпечення протиповітряної оборони”.

Розгляд у Сенаті запланований на вівторок. Поки складно прогнозувати, чи впораються за день, чи знадобиться кілька днів, але сенатори раніше вже підтримували цей пакет, зібравши голоси й демократів, і республіканців – тож наврядчи ті, хто голосували “за” минулого разу, змінять свою позицію. Так, спротив буде – він вже є.

Наприклад, сенатор Майк Лі (республіканець від штату Юта) закликав американців тиснути на його колег, сенаторів, вимагаючи блокувати законопроєкти щодо допомоги іншим країнам (тобто не лише український). Наводить він і цифри, пише: “Щоб це зупинити достатньо 41 сенатора. А у Сенаті – 49 республіканців”. Але знову ж таки, всі прогнози, які звучать останнім часом, є максимально позитивними. Постійно чую: якщо вже Палату представників пройшли, то Сенат – найменша проблема. Хотілося б, щоб саме так і сталося.

Але поки немає закону, Пентагон прагне не називати терміни доставки Києву зброї й боєприпасів. Прессекретар відомства генерал Райдер, якого про це запитали на брифінгу, сказав лише, що США “перебувають у постійному контакті” з Україною та союзниками, детально обговорюють потреби ЗСУ.

І відповідно формуватимуть мілітарні пакети. Але це небажання коментувати – зовсім не тому, що є сумніви у майбутньому Пакеті. Військовим потрібен офіційний наказ. Водночас неформально вони діляться із пресою (і про це, наприклад, у свіжому номері пише Politico) – новий пакет допомоги Україні від США буде “більшим, ніж зазвичай” (тобто, понад 250-300 мільйонів). Я попередньо чув про суму більше за пів мільярда.

Очікується також, що до нього увійдуть бойові машини піхоти Bradley, бронеавтомобілі Humvee та бронетранспортери M113. Крім того, артилерійські снаряди та засоби ППО – це зараз позиція номер один у збройовому запиті України. А високопосадовець американської адміністрації (ми за правилами зобовʼязані посилатися саме так) прогнозує, що орієнтуватися треба на середину наступного тижня. І що до умовного 9-10 травня забезпечити поставок озброєнь на 100% не вдасться, але, наприклад, боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS зможуть бути доставлені в Україну відносно швидко, транспортування снарядів 115-го калібру займе більше часу.

Частину боєприпасів просто зараз планують перевести до Польщі й Німеччини – щоб пришвидшити процес. Але для цього потрібен фінальний ривок, голоси сенаторів. І рахунок вже не на місяці чи дні, а по суті, навіть на години. Вівторок може стати вирішальним.

Previous post Нацполіція показала, як працює система відеофіксації дій в ізоляторах
Next post Участь НАБУ може покласти край схемі розкрадання державних коштів через банківські гарантії Банку Альянс