Нацполіція показала, як працює система відеофіксації дій в ізоляторах

Національна поліція показала, як в ізоляторах тимчасового тримання та відділках працює система безперервної відеофіксації дій як правоохоронців, так і затриманих. Відео – це запорука запобігання порушення прав людини. Розкаже більше – Анатолій Журавльов.

За легендою, правоохоронці в Ірпені затримали грабіжника. Разом з умовним підозрюваним проходимо весь процесуальний шлях у відділі поліції.

Вас зареєстровано у відділі поліції – можете пройти до кімнати для зустрічі з адвокатом.

Реєстрація підозрюваного, його переміщення, спілкування з адвокатом та поліцейськими… У цьому відділі кожен крок затриманого – фіксують камери відеоспостереження.

Те, що ми тут з вами перебуваємо – при зустрічі з адвокатом таке неможливо. Тут зачинаються двері, адвокат залишається наодинці із затриманою особою. Але є відеоспостереження – ми не чуємо, про що вони спілкуються.

Владислав Паламарчук, слідчий відділу поліції № 2 Бучанського районного управління поліції:

На даний час ми перебуваємо у кімнаті для проведення слідчих дій. Зверніть увагу, кабінет повністю укомплектований – є ноутбук, є принтер, також є камери відеоспостереження – без аудіофіксації задля збереження таємниці досудового розслідування.

А ще у затриманого є можливість поспілкуватися з інспектором із дотримання прав людини, щоб, зокрема, озвучити свої скарги щодо дій правоохоронців. Цю посаду не так давно запровадили в Національній поліції.

Все інтерв’ю, тобто всі питання, які задає інспектор – вони всі записуються на камеру, яку ви можете спостерігати. Оце все, що зараз буде сказано затриманою особою і те, що буде задавати інспектор – зберігається 25 років. Чому? Тому що в Європейському суді по правах людини на сьогодні розглядаються 17-18-річної давності.

Посада інспектора з дотримання прав людини та можливість відеофіксації дій поліцейських та підозрюваних – складові системи “Custody records”, яку впроваджують у Нацполіції. Спочатку їх встановили в ізоляторах тимчасового тримання, згодом проєкт почали розширювати й на відділки поліції.

Руслан Горяченко, начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України:

Я знаходжуся у Києві й можу розуміти, що відбувається в Хмельницькому, Вінниці, Чернівцях, де особу затримали, куди її доставили, скільки часу вона там перебувала в підрозділі поліції чи ізоляторі тимчасового тримання. Звісно, скарги відбуваються, система їх мінімізує. Затримана особа розуміє, що скаржитися нічого, бо все на відео записано.

Розвивати систему в основному допомагають закордонні партнери.

Роман Романов, директор програми “Права людини й правосуддя” міжнародного благодійного фонду:

Великий елемент справедливості – це належна процедура. І в цьому сенсі, коли панує свавілля і ніхто нічого не може підтвердити, і ми можемо посилатися тільки на думку якоїсь там людини, то ми опиняємося в зоні, де відновити справедливість дуже важко. В Ірпені ми говоримо не просто про нормальне відновлення роботи поліції, але і відновлення її в форматі, за який нам не соромно.

Загалом у різних регіонах України вже діє майже сотня відділків поліції, де впроваджена система “Custody records”. У планах правоохоронців – розвивати її надалі.

Previous post в ОВА розповіли, навіщо Росія вгатила по ній — Укрaїнa
Next post Прорив у Конгресі: що і коли отримає Україна від США