Життя під обстрілами: як виживає Нікопольщина

Під щільним ворожим вогнем щодня Нікопольщина, що у Дніпропетровській області. Росіяни атакують місто з артилерії та дронами-камікадзе. Олена Мендалюк бачила руйнації – її репортаж далі.

Олена Мендалюк – кореспондентка:

Посічені паркани, вибиті вікна, знесені дахи й зруйновані цілі будинки – так сьогодні виглядає одна з вулиць на прибережній території Нікополя, тут жодного вцілілого будинку.

Через постійну загрозу атаки дронів та артобстрілу тут майже не зустрінеш людей. Будинки розбиті й порОжні.

Від самісінького ранку вже кілька годин у Нікополі та на околицях лунають вибухи. Але місто продовжує жити своїм життям.

Федір Іванович працює двірником. Каже, сьогодні вибухи чув, але далеченько. Тому не припиняє замітати.

Федір – двірник:

С начала апреля, то каждий Божий день, десь неділі півтори. Там гупне, потім там, луна йде, попробуй определить, де з якої сторони. Дрони літають. Тихенько літають. Його ж не бачиш, як шандарахне,.

На вихідних окупанти поцілили у будинок в цьому дворі. Снаряд пробив фасад і дістався підвального приміщення.

Наталія – жителька Нікополя:

Ми відчули, що воно все якось летить в бік нас, сипиться. Он там он був приліт у фундамент будинку.

Наталія саме тієї ночі залишилася в місті. Розповідає, після активних обстрілів із родиною почали виїжджати в сусіднє село до родичів. Жінка має двох дітей, молодшого народжувала вже під звуки вибухів.

Наталія – жителька Нікополя:

Синочок наш народився в підвалі Нікопольського пологового будинку. Так життя розпорядилось, ми довго чекали на другу дитинку. А вона обрала саме такий час. Буквально за 2 тижні до початку війни я дізналася, що вагітна. Виїжджати нікуди не стали далеко. В мене чоловік машиніст потягу, брав участь в евакуації. Я сказала, що ми всі труднощі пройдемо разом. Народився мій синочок. Почала народжувати, почався обстріл.

Синові Наталії вже півтора року. І родина ні на день не залишала рідне місто.

Наталія – жителька Нікополя:

Ти розумієш, що зараз є люди, яким набагато важче, і ти тримаєшся з усіх сил, і не знаєш, коли це все вже закінчиться.

Третій місяць, як ситуація на Нікопольщині загострилася, розповідають у військовій адміністрації. Ворог активізував обстріли за допомогою дронів-камікадзе і дедалі частіше вдається до тактики подвійних ударів.

Євген Євтушенко – начальник Нікопольської районної військової адміністрації:

Росіяни уразили енергетичну інфраструктуру саме у місті. Приїхали працювати рятувальники, і вони повторно атакували, атакували саме машину ДСНС за допомогою дрону-камікадзе. Це сама використовувана зброя росіян по нас, по цивільній інфраструктурі – це ФПВ-камікадзе.

Щодо артилерії, то її окупанти застосовують тепер рідше. А все тому, що ворожі вогневі позиції успішно ліквідують українські захисники.

Євген Євтушенко – начальник Нікопольської районної військової адміністрації:

Відповідно вони не можуть накривати артилерією на таку глибину міста, як це було раніше. Наразі вони дістають тільки прибережні території, знову ж таки, це будинки цивільних мешканців.

Третій рік Нікопольщина під вогнем російської армії. Понівечено понад 4 тисяч будинків. Окупанти поранили близько чотирьохсот жителів району, ще 72 людини загинули.

Пані Ніна поставила у квартирі варитися суп, а сама вийшла у двір. Каже, поки тихо, між вибухами, поприбирає гілки, що накидало на її квітник.

Понасаджувала тут і тюльпани, хризантеми будуть, тут нарциси відцвіли, троянди цвістимуть кругом.

Previous post Кулеба діти – де зараз син та дочка глави МЗС України
Next post Низка українських консульств призупинила послуги для призовників. Кулеба: Це буде чесно новини України