Низка українських консульств призупинила послуги для призовників. Кулеба: Це буде чесно новини України

Глава МЗС заявив, що міністерство скоро пояснить порядок отримання консульських послуг у закордонних дипломатичних установах

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Низка українських консульств призупинила послуги для призовників.  Куліба: Це буде чесно
Дмитро Кулеба (Фото: EPA)

ЗМІ повідомили, що українським чоловікам за кордоном призупинять надання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Куліба заявивЩо перебування чоловіків за кордоном – не звільняє від “боргу перед Батьківщиною” і запевнив, що незабаром нададуть уточнені роз'яснення з цього питання.

Кулеба повідомив, що вчора доручив вжити заходів щодо відновлення “справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном”.

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання його виживання його не стосується, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас у країні війна”, – зазначив Кулеба. .

На думку міністра, перебування за кордоном не звільняє громадянина від “обов'язків перед Батьківщиною”, зокрема, оновлювати свої дані у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

“Це буде чесно”, – вважає міністр.

Він додав, що незабаром міністерство пояснить порядок отримання консульських послуг у закордонних дипломатичних установах із наближенням до набрання чинності законом про мобілізацію.

23 квітня Центр обслуговування громадян “Паспортний сервіс” повідомив, що закордонні підрозділи державного підприємства “Документ” припинили видавати готові документи українцям.

Повідомлялося, що це сталося з технічних причин, і про те, що видача паспортів можлива для дітей віком до 12 років, у зв'язку з відсутністю необхідності біометричної верифікації.

Там також пообіцяли, що закордонні філії повідомлять усіх користувачів послуг про відновлення роботи систем видачі документів на всіх офіційних ресурсах ДП “Документ”.

Цій заяві передували повідомлення видання “Суспільне” про те, що у деяких консульствах зупинили надання послуг для чоловіків призовного віку. Як написало видання, йшлося як мінімум про консульства в Польщі, Іспанії та Німеччині, які розповіли журналістам про “тимчасову паузу у подачі документів від чоловіків мобілізаційного віку”.

16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію: він містить норму про обмеження консульських послуг для чоловіків віком від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

  • 22 квітня видання “Дзеркало тижня” повідомило, що перший заступник глави МЗС Андрій Сибіга направив листа керівникам усіх українських дипломатичних установ, в якому їм наказали тимчасово призупинити всі консульські дії щодо громадян України призовного віку.
  • Згідно з текстом листа, який видання отримало у своє розпорядження, призовники зможуть лише оформлювати посвідчення особи для повернення в Україну. Наказ діятиме до того, як МЗС надасть додаткові роз'яснення “про порядок застосування положень” закону про мобілізацію.

Читайте також: Куліба – українським чоловікам за кордоном: Подумайте над можливістю повернення додому

Previous post Життя під обстрілами: як виживає Нікопольщина
Next post Олена Говорова впевнена, що збірна України матиме медалі на Олімпіаді в Парижі