Військові витрати у світі безпрецедентно зросли

Україна увійшла в десятку країн світу з найбільшими військовими витратами. Через війну з росією торік нашій державі довелося виділити на оборону майже 65 мільярдів доларів. Це 37 відсотків від ВВП.

Загалом, минулого року глобальні військові витрати у світі досягли історичного максимуму. Це стверджують аналітики Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, які й склали цей рейтинг. Тетяна Логунова продовжить.

Пріоритет – оборона. Ще ніколи країни світу не витрачали так багато грошей на військові цілі. Експерти Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру зафіксували новий рекорд! Торік глобальні військові витрати склали майже 2 з половиною трильйони доларів. Це на 7 відсотків більше, ніж у 2022-му.

Російсько-українська війна в центрі Європи, ескалація на Близькому Сході та зростання напруги в Азії. Глобальна безпекова ситуація змушує світ суттєво збільшувати видатки на оборону. Експерти, які готували щорічний звіт, запевняють – це загальносвітова тенденція.

Нан Тіан, старший дослідник Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру:

Загальна сума військових витрат сягнула історичного максимуму. Це – найбільше річне зростання за останнє десятиліття. І вперше за останні роки ми побачили збільшення таких витрат у всіх п’яти географічних регіонах світу.

У першій п’ятірці держав, які найбільше вкладаються в оборону: Сполучені Штати, Китай, Росія, Індія та Саудівська Аравія. Україна – на восьмому місці. Згідно зі звітом, торік оборонні видатки нашої держави склали 65 мільярдів доларів. Плюс офіційний Київ отримав допомогу від партнерів – на 35 мільярдів. Це дало змогу майже зрівняти українські витрати з сумами країни-агресорки.

Військові кошти України у 2023 становили 59% від російських. Але протягом року Україна також одержала щонайменше 35 мільярдів доларів військової допомоги, зокрема 25,4 мільярда від США. Разом – ця фінансова підтримка та власні військові витрати України склали приблизно 91% російських.

Аналітики Стокгольмського інституту прогнозують, що глобальні цифри на оборону зростатимуть і надалі. Принаймні, упродовж найближчих кількох років.

Нан Тіан, старший дослідник Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру:

Немає жодного регіону у світі, де б ситуація поліпшилася. Близький Схід, Європа, Азія… Численні конфлікти точаться в Африці. Якщо ми подивимося на Європу, то там країни, які входять в НАТО, постійно вкладають кошти, щоб досягти цільового показника у 2% від ВВП. Війна росії з Україною теж не наближається до завершення. Ці держави так само збільшуватимуть витрати. Тож можна припустити, що така тенденція зберігатиметься.

А на зміни варто чекати лише тоді, коли безпекова ситуація у світі покращиться.

Previous post Життя в СРСР ― народ жив бідно, бо гроші вкладались у військову сферу та інші країни
Next post Розстріл нацгвардійців на Южномаші: понад два роки суд виніс вирок терміновику | новини України