Німеччина тисне на союзників із вимогою надати Україні більше ППО

Системи ППО для України стануть головною темою засідання у форматі “Рамштайн”. Зустріч стартує вже завтра. Вона проходитиме онлайн. І це буде вже 21-ша зустріч у віртуальному форматі у другу річницю від першого “Рамштайну”, коли союзники, під лідерством США, почали координувати зусилля для військової підтримки України. Німеччина, яка очолює коаліцію ППО в рамках “Рамштайну”, вже тисне на партнерів, щоб вони якомога швидше передали Україні системи для захисту неба. Хто вже долучився, а хто ще вагається – розкаже Тетяна Логунова.

Знайти додаткові системи ППО для України – таку амбітну мету поставив собі офіційний Берлін. Започаткував глобальну ініціативу “Негайні дії з протиповітряної оборони”. Її автори – міністри закордонних справ та оборони Німеччини. Анналена Бербок та Борис Пісторіус написали спільного листа колегам з країн ЄС, НАТО та третіх держав, які не входять в ці організації. Уривок із послання потрапив у розпорядження ЗМІ.

росія намагається знищити Одесу, економічну лінію життя України, і Харків, її промисловий і технологічний центри. Ми повинні допомогти Україні захиститися від цього нападу. Ми закликаємо вас провести інвентаризацію всіх систем протиповітряної оборони у ваших арсеналах і розглянути питання про те, що можна було б передати Україні – цілі системи або їх частини на постійній основі, чи на обмежений період.

Тим, у кого немає систем ППО, Бербок та Пісторіус пропонують профінансувати їх придбання. За такою самою схемою, як Чехія збирала гроші на закупівлю артилерійських боєприпасів для України. Офіційній Празі, нагадаю, вдалося залучити понад 20 держав та знайти кошти на мільйон снарядів.

Є перші донори і в німецької ініціативи. Частково профінансувати її погодилася Норвегія. Обіцяють долучитися ще Данія, Нідерланди та Швеція. Остання не відкидає й надання Україні системи “Patriot” із власних резервів. Ну й, звісно, комплекси ППО дадуть автори ініціативи – німці. Берлін незабаром передасть Україні третю систему “Patriot” та четвертий комплекс “IRIS-T”.

Самими лише закликами німці не обмежуються. Американські ЗМІ повідомляють – уряд Німеччини тисне на Сполучені Штати. Щоби ті якомога швидше передали Україні хоча б один комплекс “Patriot”. Поділитися системами ППО Берлін вмовляє і європейських партнерів. А саме – Францію, Італію, Іспанію та Грецію. Напередодні, після зустрічі з британським прем’єром Ріші Сунаком, канцлер Олаф Шольц особисто закликав союзників посилити систему української протиповітряної оборони.

Олаф Шольц, канцлер Німеччини:

Я вже говорив, що Німеччина виділила три батареї “Patriot”. Сподіваюся, що інші країни, які мають такі комплекси, теж подивляться, чи можуть вони передати їх, попри всі власні безпекові потреби. Усі разом можемо змінити ситуацію на краще і значно посилити протиповітряну оборону України.

Можливо, якісь конкретні рішення озвучать вже завтра. Після чергового засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Ця зустріч буде ще й символічною – “Рамштайну”, як формату з підтримки України, у п’ятницю виповниться рівно два роки.

Previous post На фронті загинула журналістка, театрознавець та мінометниця Алла Пушукарчук із позивним Рута
Next post У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі