росія у вогні: НПЗ продовжують палати

Цієї ночі знову горіли російські заводи. Українські дрони дісталися Курської, Білгородської, Воронезької, Смоленської та Липецької областей. Десь спрацювала російська ППО, але були й успішні прильоти. Куди саме – розкажемо зараз.

Перші вибухи у Смоленській області почули о 3-й ночі. Українські безпілотники атакували два нафтопереробних підприємства – у Ярцево і Роздорове. Обидва у радіусі 70 кілометрів від Смоленська.

Ранок починається не з кави. Горить дві, а там шість.

За неофіційними даними, на цих базах зберігалося 26 тисяч кубометрів російського палива. Загасили полум’я лише надвечір. Місцеві залишилися без електрики та води. Дісталося й Воронезькій області. Зранку тамтешні ЗМІ відзвітували про 4 збитих дрони, які нібито пошкодили два житлових будинки. Інформацію про пожежу на місцевому НПЗ одразу спростували, відео у мережі – немає. Однак жителі в коментарях натякають: не все так однозначно.

Микита:

Мені здається, що реальна картина – інша, дуже вже багато диму. Сподіватимемося, що мине.

Артем:

Брешуть, як дихають.

Олександр Іванович:

Це очерет горить, ага!

Також українські дрони дісталися Липецька. Там пошкодили промисловий об’єкт – це офіційна версія. А неофіційно – забавовнило на Новолипецькому металургійному комбінаті. Там зруйновано кисневу станцію підприємства. Горіли три цистерни з нафтопродуктами і в Омську. Вогонь охопив тисячу квадратних метрів. Місцева влада стверджує – спалахнуло через порушення правил техніки безпеки.

Гасили цистерни також у Комсомольську, що біля Сімферополя. Там є потерпілі, одна людна – загинула. Причину інциденту з’ясовують. Постійні пожежі на російських НПЗ впливають не лише на економіку росії, а й на світовий ринок. Тому цю тему активно обговорюють у світових новинах.

Україна по суті сказала: дивіться, якщо ви не дасте нам зброю, ми позбавимо росію фінансування. Адже високий дохід від нафти був однією з причин, чому росія змогла залишитися у цій грі. Я маю на увазі, що вони мають один із найбільших оборонних бюджетів – близько 6 відсотків ВВП на оборонні витрати. Це зумовлено високими доходами від нафти. Отже, з погляду України, вони кажуть, що ми спробуємо позбутися фінансування цієї машини.

Два тижні тому очільник Пентагону Ллойд Остін розкритикував Україну за удари по російських НПЗ. Мовляв, через це у всьому світі дорожчає нафта. Відповідь президента Зеленського на це була однозначною: ресурси і життя українців – неспівмірні. Тому на росії “бавовнитиме” й далі, поки окупанти не підуть з української землі.

Previous post Тимура Іванова затримали в Росії — Денисенко пояснив, що це означає для України і РФ
Next post У Пентагоні назвали головну мету постачання Україні ракет ATACMS дальністю 300 км | новини України