У Пентагоні назвали головну мету постачання Україні ракет ATACMS дальністю 300 км | новини України

У Пентагоні назвали головну мету постачання Україні ракет ATACMS дальністю понад 300 км.

Оксана Житнюк Оксана Житнюк

Редактор новин LIGA.net

NYT: У Пентагоні заявили, що мета передачі Україні ATACMS на 300 км – удари по Криму
ATACMS (Фото: старший капрал Ніколас Гевара)

Українські сили зможуть використовувати отримані від Штатів далекобійні ракети ATACMS для ефективніших ударів по військах РФ у тимчасово окупованому Криму. Про це The New York Times повідомили неназвані високопосадовці Пентагону.

У публікації йдеться, що після кількох місяців запитів Україна отримала більш далекобійну версію ракет ATACMS, які можуть долати відстань 190 миль – це близько 305 км.

Чиновники, які займаються питаннями національної безпеки США, заявили, що значна частина поставок зброї, яка довго відкладалася, мала спочатку зосередитися на зміцненні оборони України.

Нова зброя може проникати глибше в окуповані Росією частини України та націлюватися на вузли постачання військ РФ на південному сході.

За словами одного з неназваних високопосадовців Штатів, мета постачання ракет великої дальності полягає в тому, щоб посилити тиск на Крим, центр російських повітряних і сухопутних сил, “де зараз Росія має відносно безпечний притулок”.

  • 24 квітня Пентагон оголосив про пакет військової допомоги для України на $1 млрд. Офіційно не повідомлялося, що в пакеті є ATACMS, але напередодні CNN писало, що ці ракети там будуть, а Зеленський говорив, що Україна та США остаточно досягли домовленостей щодо далекобійних ракет ATACMS .
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що у лютому Байден наказав надати Україні “значну кількість” ракет ATACMS. Вони увійшли до пакету допомоги, схваленого 12 березня.
  • За даними Reuters, ракети були вперше використані вранці 17 квітня і запущені російським аеродромом у Криму. Голос Америки, посилаючись на неназваного високопосадовця зі США, повідомив, що Україна також використала ATACMS у ніч проти 24 квітня.

Читайте також: Зеленський розповів Джонсону та лідерам у Сенаті про користь від ATACMS

Previous post росія у вогні: НПЗ продовжують палати
Next post Європарламент закликав РФ негайно звільнити всіх політвʼязнів, у тому числі журналістку Радіо Свобода